Bu böreği el açması yufka ile de hazır yufka ile de yapabilirsiniz, her ikiside son derece lezzetli oluyor.Dışı kıtır,içi çok hafif suluca ,pide harcı lezzetinde çok güzel bir börek tarifi.
Malzeme:
El açması hamur için malzeme:
Un (miktar vermiyorum,yannızda yeterince bulundurun)
1 yumurta
1 su bardağı süt (ılık)
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 tatlı kaşığı tuz
Hazır yufka ile malzeme:
3 adet hazır yufka
1 yumurta
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı zetinyağı
Börek harcı:
300 gr kıyma
2 adet domates
2 adet kuru soğan
1/2 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
İsteğe bağlı olarak :
500 gr yoğurt
6 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Yapılışı:
Önce bir kaseye soğanı ve domatesi rendeleyelim,maydanozu ince kıyalım,tuz , karabiber ve kıymayı çiğ olarak ekleyip karıştıralım.Pide harcı benzeri fakat biraz daha az sulu bir börek harcı elde ediyoruz,harcımız kullanılmaya hazırdır.
El açması hamur için yoğurma kabına unun dışında tüm malzemeyi koyup iyice karıştıralım ve unu azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur elde edelim,hamuru üç parçaya ayıralım,(bizim tabirimizle üç pazı ) ve her birini ince olmak kaydıyla açalım.Sıra böreğimizi sarmaya geldi, el açması yufkalarımızı ortadan ikiye keselim bu şekilde altı parça yufkamız olacak,uzun tarafına börek harcnın altıda birini koyalım ve yufkanın üzerine yayalım(sıvayalım),sonra kıymalı taraftan başlayarak
rulo yapalım ve hafif bükerek fırın kağıdı konmuş tepsiye sıralayalım ve tüm malzeme bittiğinde 220 derece ısıtılmış fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişirelim.
Hazır yufka ile yapacaksak yufkaları aynı şekilde ortadan ikiye bölelim,bir kasede çırptığımız yumurta,zeytinyağı ve süt karışımı harçtan yarım su bardağı ayırıp,kalanını eşit şekilde her bir yufkanın üzerine sürüp,uzun tarafına börek harcının altıda birini koyalım ve yufkanın üzerine yayalım(sıvayalım),sonra kıymalı taraftan başlayarak rulo yapalım ve hafif bükerek fırın kağıdı konmuş tepsiye sıralayalım,tüm malzeme bittiğinde ayırdığımız yarım su bardağı sütlü karışımı böreğin üzerine sürelim.220 derece ısıtılmış fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişirelim.
Böreğimiz piştikten sonra sıcak olarak servis yapalım,afiyet olsun.
Not:İsteğe bağlı olarak üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip,pul biber serpiştirerek servis yapabilirsiniz,ben genelde bu şekilde tercih ediyorum,her iki şekilde de çok nefis oluyor.
ESKİ MUTFAK : Patlıcanlı-Kıymalı Börek
ESKİ MUTFAK : Kıymalı Su Böreği
ESKİ MUTFAK : Çiğ Börek
ESKİ MUTFAK : Tavuklu-Patatesli Börek
ESKİ MUTFAK : Açma Kıtır Börek
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder