Malzeme
6 yumurta
1 su bardağı su
8 su bardağı un
250 gr tereyağı
tuz
İç harç malzemesi:
500 gr kıyma
2 baş kuru soğan
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı karabiber
50 gr tereyağı
tuz
Ön hazırlık:
Yufkaları haşlamak için büyükçe bir tencereye bolca su koyuyoruz ,bir tatlı kaşığı tuz koyup kaynatıyoruz ve yufkaların tamamı haşlanıncaya kadar su devamlı kaynıyor.
Harcın hazırlanışı:
Tencereye elli gram yağı koyuyoruz ve iki baş soğanı incecik kıyıp hafifçe kavuruyoruz daha sonra kıymayı ilave edip suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz,karabiber,ince kıyılmış maydanoz yeterince tuz (yufkaya ve haşlama suyuna da tuz koyulacağı için tuz miktarına dikkat etmeliyiz) koyup ocağı kapatıyoruz.
Yapılışı:
Hamur yoğurma kabına unu koyuyoruz, ortasını havuz gibi açıp yumurtaları kırıyoruz ,suyu ve tuzu ekleyip sıkıca sert bir hamur yoğuruyoruz. hamuru on altı bezeye ayırıp,bezeleri mantı hamuru kalınlığında açıyoruz (yufkaları açarken yanımızda bir miktar un bulundurmalıyız,bezelerin üzerine serpiştirip yufkaları açabilmek için),iki yufkayı ayırıyoruz tepsinin altına ve üstüne yaymak için.Tereyağımızı eritiyoruz,ve fırın tepsisini yağlıyoruz bir yufkayı yağlanmış fırın tepsisine yayıyoruz ,diğer on dört yufkanın yedisini haşlama tenceresinde kaynar suda ortalama iki dakika haşlayıp soğuk su dolu bir kabın içine çıkarıyoruz,sonra bir delikli kepçe ile suyunu süzdürerek alıp tepsiye yayıyoruz ve her yufkanın arasını erimiş tereyağıyla yağlıyoruz.Yedi yufkayı bu şekilde tepsiye yerleştirdikten sonra kıymalı harcımızı yufkanın üzerine eşit bir şekilde yayıyoruz,diğer yedi yufkayıda aynı şekilde haşlayıp,soğutup,suyunu süzdürdükten sonra aralarını yağlayarak tepsiye yayıyoruz.Ayırdığımız iki yufkanın ikincisini de haşlamadan tepsinin üzerine yayıp yağlıyoruz ve 250 derece ısıtılmış fırında,böreğimiz nar gibi kızarıncaya kadar pişiriyoruz.Türk mutfağının en güzel ve lezzetli böreklerinden su böreğimiz servise hazırdır,afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder