Bu Blogda Ara

28 Nisan 2015 Salı

Lalengi (Gıylangı)

Türk mutfağında en çok bilinen  ismi ile "patlıcan balığı", Osmanlı saray mutfağının "Beyza-i Yumurta Lalengede-i Hassa" adı ile liste başı yemeklerinden  olmuştur.Günümüzde  pek çok yörede yapılıyor olsa da ,Tire mutfağında  daha çok kahvaltılık ve sebzeden öte bir hamur işi çeşidi olarak yer almıştır.Kahvaltılarda Tire'ye özgü "çamur peyniri" ve karpuz ile tüketilirmiş,yine günümüzde her öğünde tüketilebilen ve sarımsaklı yoğurtla meze olarak içki sofralarını tatlandıran patlıcanın en güzel hallerinden bir pişirme şekli.
eskimutfak.blogspot.com








































Malzeme:
1 kg patlıcan
3 adet yumurta
1/2 su bardağı mısır unu
1/2 su bardağı un (genel kullanım amaçlı,yani normal un)
1/2 su bardağı su
tuz
ve isteğe bağlı olarak
1/2  su bardağı rendelenmiş keçi peyniri,tulum peyniri veya taze kaşar peyniri
zeytinyağı (kızartmak için)
Yapılışı:
Patlıcanları uzun olarak ince dilimler halinde kesip tuzlu suya koyuyoruz ve bir kasenin içinde yumurtaları,mısır unu,normal unu,suyu ve yeterince  tuzu iyice çırpıyoruz ,(azru edenler bu aşamada rendelenmiş peyniri ilave edecekler) hepsi iyice çırpıldıktan sonra,tavaya patlıcanların üzerini aşmayacak kadar zeytinyağı koyup kızdırıyoruz,patlıcanları sudan çıkarıp kuruluyoruz ve hazırladığımız bulamaça bulayıp kızgın yağda her iki tarafını pembeleşinceye kadar kızartıp ervis tabağına alıyoruz(üm patlıcan bitinceyece kadar aynı işleme devam ediyoruz).Sıcakken çok lezzetli olan patlıcan balıklarını istediğimiz bir öğünde servis ediyoruz.Afiyet olsun.

  Not: Asıl tarif peynirsiz olarak yapılandır fakat her hangi bir peynir ilavesiyle lezzeti çok daha fazla artmaktadır.Ve hatta bizim mutfağımıza dahil olmasada ben bir kez parmesanla denedim ve o da çok lezzetli bir tarif oldu.
Yorum Gönder