Bu Blogda Ara

15 Ocak 2015 Perşembe

Evde Ekmek Yapımı-2-


Malzeme:
1 kg un
1 yemek kaşığı aktif kuru maya
1yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı pekmez
1 tatlı kaşığı susam
1 tatlı kaşığı çörek otu
ılık su (suyu ölçü olarak vermiyorum ,azar azar ilave edilerek kullanacağız)

Yapılışı:
Önce bir su bardağının içine aktif kuru mayayı   toz şekerle beraber koyalım ve yarısına kadar ılıktan biraz daha sıcak su ekleyelim ve karıştırıp eritelim,sıcak bir ortama koyup  on-onbeş dakika mayanın çözülüp köpürmesini bekleyelim,maya köpürdüğünde olgunlaşmış demektir.Hamur yoğurma kabına unu boşaltalım ortasını çukurlaştırıp  köpürmüş mayayı,sıvı yağ ve tuzu ilave edelim,bir elimizle hamuru karıştırırken diğer elimizle azar azar ılık su ekleyelim ve oldukça yumuşak bir hamur yapalım,üzerini önce streç film ile sonra bir örtüyle kapatıp ve ılık bir ortamda hamurun iki katına çıkacak kadar mayalanıp kaparmasını bekleyelim.Hamurumuz  mayalandığında ellerimizi unlayıp istediğimiz boyutta ekmekler yapalım ve unlanmış fırın kabına yerleştirelim,tekrar on-onbeş dakika kabarmasını bekleyelim,fırına koymadan önce beşte bir su bardağı suyla inceltilmiş pekmezi bir fırça yardımı ile ekmeklerin üzerine sürüp sonra keskin bir bıçakla veya daha iyisi bir falçata yardımı ile ekmeklerim üzerini yarım santimetre derinlikte çizelim ,üzerlerine susam ve çörek otu serpiştirelim, önceden  250 derece ısıtılmış fırına koyalım on beş dakika bu şekilde piştikden sonra fırın ısısını 220 dereceye  düşürüp ekmekler nar gibi kızarıncaya kadar pişirelim.Üzeri  iyice kızardığında ekmek pişmiştir.Afiyet olsun.
 Not-1-Ekmeği pişirirken süre vermedim,ekmeğimizin büyüklüğünü de göz önünde bulundurarak ve kontrol ederek en iyi şekilde pişirebiliyoruz.
Not-2-Ben bu ekmekleri küçük toprak fırın kaplarında pişirdim,kabukları çıtır çıtır  ve içi yumuşacık sünger gibi bir ekmek oldu (isterseniz tepside pişirme kağıdında veya başka kaplarda da  pişirebilirsiniz).
Not-3- Günümüzde piyasada bir çok sağlıksız ürün  varken,evde çok az malzeme ile çok  sağlıklı,katkısız,kolay ve son derece lezzetli ekmekler yapabilirsiniz.
Not-4-Ekmeklerinizi ceviz,ayçiçeği,peynir çeşitleri,kuru domates,zeytin vb garnitürlerle daha fazla zenginleştirerek besin değerini ve damak tadını yükseltebilirsiniz.


1 yorum:

Unknown dedi ki...

Güzel fikir çömlek kap.
Elinize sağlık nefis görünüyor