Bu Blogda Ara

15 Ağustos 2013 Perşembe

Patlıcanlı-Kıymalı Börek





Malzeme.
1kg Patlıcan
500 gr  kıyma (orta yağlı)
2 baş iri kuru soğan
2 adet domates
5 adet sivri biber(isteğe göre acı veya tatlı)
1 yemek kaşığı acı biber salçası(bununda tatlısını kullanabiliriz)
1 su bardağı zeytinyağı
tuz ve karabiber (yeteri kadar)
1 kg hazır yufka
1 su bardağı süt
3 adet yumurta

Yapılışı:
Tavaya  zeytinyağını koyup ince kıyılmış soğanları ve sivri biberleri hafifçe kavuruyoruz ,kıymayı ekleyip birlikte kıymalar yarı kavruluncaya kadar tavada karıştırarak pişiriyoruz daha sonra,biber salçası, kabukları soyulmuş  küçük küçük kıyılmış patlıcan ve domatesimizi ilave ediyoruz hepsi birlikte suyunu çekene kadar kavuruyoruz,karabiber ve tuzunu(yeteri kadar) da ilave edip ocaktan alıyoruz.Patlıcanlı harcın biraz soğumasını beklerken bir kasenin içerisine  sütü koyup,yumurtaları kırıp çırpıyoruz.Ilınmış olan kıymalı-patlıcanlı börek harcımız hazırdır.Yufkaları dörde bölüyoruz mutfak bankosunun  üzerinde yuvarlak yanı bize taraf gelecek şekilde sırayla sütlü harcımızdan bir fırça yardımı ile sürüyoruz  ve yufkanın yuvarlak kenarına yeterli miktarda börek harcımızdan koyup önce rulo yapyoruz sonra kendi etrafında döndürerek tek porsiyonluk miktarlar halinde fırın tepsisine sıralıyoruz.Tüm malzemeyi bu şekilde tüketiyoruz (eğer sütlü harcımız arttıysa böreğimizin üzerine sürebiliriz) 180-200 derece ısıtılmış fırnımıza koyup börek kızarıncaya kadar pişiriyoruz.Börekler genelde sıcak servis yapıldığında daha güzel oluyor ve yanında ayranla harika bir öğün oluyor..Afiyet olsun.

Not:Hazır yufka ile yaptığım börekleri servisi,daha sonra tüketildiğinde ısıtılması ve yapımı kolay olduğu için genelde bu şekilde yapıyorum,sizler istediğiniz şekilde yapabilirsiniz.Ben börekleri bol harçlı sevdiğim için miktarları biraz fazlaca  tutuyorum ve kesinlikle çok lezzetli oluyor,elbette miktarı azaltıp çoğaltmak  konusunda da  tercih yine sizlerin.Ayrıca bu tür sebzeli böreklerde hafif acı biberler kullandığımızda daha fazla lezzetli oluyor börekler,bu da yine tercihle ilgili bir durum.
Tekrar afiyetler olsun,sevgiyle kalın.

Hiç yorum yok: