Bu Blogda Ara

14 Mayıs 2015 Perşembe

Kıymalı Börek

eskimutfak.blogspot.com

 Küçük bir açıklama !
Bu böreği el açması yufka ile de  hazır yufka ile de yapabilirsiniz, her ikiside son derece lezzetli oluyor.Dışı kıtır,içi çok hafif suluca ,pide harcı lezzetinde çok güzel bir börek tarifi.

Malzeme:
El açması hamur için malzeme:
Un   (miktar vermiyorum,yannızda yeterince bulundurun)
1 yumurta
1 su bardağı süt (ılık)
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 tatlı kaşığı tuz

Hazır yufka ile malzeme:
3 adet hazır yufka
1 yumurta
1/2 su bardağı süt
 1/2 su bardağı zetinyağı

Börek harcı:
300 gr kıyma
2 adet domates
2 adet kuru soğan
1/2 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

İsteğe bağlı olarak :
500  gr yoğurt
6 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Yapılışı:
Önce bir kaseye soğanı  ve domatesi rendeleyelim,maydanozu ince kıyalım,tuz , karabiber ve kıymayı çiğ olarak  ekleyip karıştıralım.Pide harcı benzeri fakat biraz daha az sulu bir börek harcı elde ediyoruz,harcımız kullanılmaya hazırdır.
El açması hamur için yoğurma kabına unun dışında tüm malzemeyi koyup iyice karıştıralım ve unu azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur elde edelim,hamuru üç parçaya ayıralım,(bizim tabirimizle üç pazı ) ve her birini ince olmak kaydıyla açalım.Sıra böreğimizi sarmaya geldi, el açması yufkalarımızı ortadan ikiye keselim bu şekilde altı parça yufkamız olacak,uzun tarafına börek harcnın altıda birini koyalım ve yufkanın üzerine yayalım(sıvayalım),sonra kıymalı taraftan başlayarak
rulo yapalım ve hafif bükerek fırın kağıdı konmuş tepsiye sıralayalım ve tüm malzeme bittiğinde 220 derece ısıtılmış  fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişirelim.
Hazır yufka ile yapacaksak yufkaları aynı şekilde ortadan ikiye bölelim,bir kasede çırptığımız yumurta,zeytinyağı ve süt karışımı harçtan yarım su bardağı  ayırıp,kalanını  eşit şekilde her bir  yufkanın üzerine sürüp,uzun tarafına börek harcının altıda birini koyalım ve yufkanın üzerine yayalım(sıvayalım),sonra kıymalı taraftan başlayarak rulo yapalım ve hafif bükerek fırın kağıdı konmuş tepsiye sıralayalım,tüm malzeme bittiğinde ayırdığımız yarım su bardağı sütlü karışımı böreğin üzerine sürelim.220 derece ısıtılmış fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişirelim.
Böreğimiz piştikten sonra sıcak olarak servis yapalım,afiyet olsun.

Not:İsteğe bağlı  olarak üzerine  sarımsaklı yoğurt gezdirip,pul biber serpiştirerek  servis yapabilirsiniz,ben genelde bu şekilde tercih ediyorum,her iki şekilde de  çok nefis oluyor.

ESKİ MUTFAK : Patlıcanlı-Kıymalı Börek

ESKİ MUTFAK : Kıymalı Su Böreği

 ESKİ MUTFAK : Çiğ Börek

 ESKİ MUTFAK : Tavuklu-Patatesli Börek

 ESKİ MUTFAK : Açma Kıtır Börek
Yorum Gönder