eskimutfak.blogspot.com
Hamur için malzeme :
1 su bardağı süt
1+1/2 su bardağı su
1 yemek kaşığı aktif kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
2 kg un (ortalama)
İçine sürmek için malzeme:
1 su bardağı tahin
1 su bardağı tereyağı (eritilmiş)
1/2 su bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
Önce mayayı yarım su bardağı ılık suda şekerle birlikte eritip,köpürüp bardağı ddolduruncaya kadar mayalıyoruz,yoğurma kabına bir kilo kadar un koyup ortasına mayayı ve her ikisi de ılık olmak kaydıyla birer su bardağı süt ,su ve bir tatlı kaşığı tuzu ilave ederek ( un az gelirse yavaş yavaş ilave ederek) yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Yarım saat kadar ılık bir yerde biraz mayalanmasını bekliyoruz ,diğer tarafta bir kase içerisinde tahin ile eritilmiş tereyağını karıştırıyoruz ve kullanmak üzere bekletiyoruz..Mayalanmış hamuru altı bezeye ayırıp, ellerimizi zeytinyağı ile yağlayıp banko üzerinde her birini önce yirmi otuz santimetre çapında elle açıp, üzerini tekrara yağlayarak kocaman ve incecik bir yufka haline gelinceye kadar kenarlarından çekiştirerek açıyoruz (oklava kullanmadan). Daha sonra tahin ve tereyağı karışımının altıda birini açtığımız yufkanın üzerine eşit bir şekilde sürüp rulo yapıyoruz ve kendi etrafında dolayarak yuvarlıyoruz.Yuvarladığımız hamuru bu defa bir merdane yardımı ile yarım cm incelinceye kadar açıp ,büyük yapışmaz veya döküm bir tavada önlü arkalı pişiriyoruz.Kalan malzemenin tamamını bu şekilde pişirerek bitiriyoruz ve illa ki sıcak sıcak ,peynir çeşitleri ile çay saatlerinde veya kahvaltıda tüketiyoruz.
Afiyet olsun.
Not:Yaptığınız katmerleri derin dondurucuda gerektiğinde kullanılmak üzere saklayabilir ve mikrodalga fırında çözdürerek ,ısıtarak kullanabilirsiniz.Her şekilde nefasetinden hiç bir şey kaybetmiyor.
Bu Blogda Ara
13 Aralık 2018 Perşembe
Bostan Patlıcan Kebabı
eskimutfak.blogspot.com
Malzeme:
8 adet orta boy bostan patlıcan
500 gr kıyma
8 adet yeşil sivri biber
6 adet domates
1 baş kuru soğan
1 baş sarımsak
1 tatlı kaşığı karabiber
1 kaşık biber salçası
tuz
zeytinyağı (veya sıvı yağ)
Yapılışı:
Patlıcanları alacalı soyup yıkadıktan sonra kurulayıp kızgın yağda her tarafını hafifçe pembeleşinceye kadar kızartıp ,çıkarıyoruz ve fırın tepsisine sıralıyoruz,aynı yağda biberleri de kızartıp çıkarıyoruz.Bir tavaya az zeytinyağı koyup önce incecik kıyılmış soğanı hafifçe pembeleştiriyoruz,üzerine kıymayı ilave edip on dakika kadar kavuruyoruz ,salçayı ekleyip biraz eriyince tencereye iri kıyılmış sarımsakları ekliyoruz,iki domatesi rendelenmiş olarak ilave edip,karabiber ve yeterince tuz koyup beş dakika daha pişirerek ocaktan alıyoruz.Tepsideki patlıcanların içini tepesinden bir kaşık yardımı ile ezip yumuşatıyoruz ,içlerine kıymalı harcımızı eşit olarak paylaştırıp dolduruyoruz ve üzerine biberleri,kalan domatesleri doğranmış olarak koyduktan sonra patlıcanların üzerine bir su bardağı kaynar su döküp , 220 derece ısıtılmış fırında ortalama yirmibeş dakika pişirip,sıcak olarak servis yapıyoruz.
Çok lezzetli bir patlıcan yemeği ,deneyenlere afiyet olsun.
Not-1-Mevsim itibariyle patlıcanlar artık seraya döndü,ben yemeği yaz aylarında yapmıştım ama çok gecikmeli olarak ancak paylaşabildim.
Karnıyarık lezzetinde bir yemek ,farklı olarak bostan patlıcan her zaman daha etli ve lezzetlidir.
Mevsimin de yaparsanız tabi ki çok lezzetli olacaktır.
Not-2- Bu yemeği kıyma yerine, önceden iyi pişirilmiş kuşbaşı et ile de yapabilirsiniz.
Sevgilerimle.
Malzeme:
8 adet orta boy bostan patlıcan
500 gr kıyma
8 adet yeşil sivri biber
6 adet domates
1 baş kuru soğan
1 baş sarımsak
1 tatlı kaşığı karabiber
1 kaşık biber salçası
tuz
zeytinyağı (veya sıvı yağ)
Yapılışı:
Patlıcanları alacalı soyup yıkadıktan sonra kurulayıp kızgın yağda her tarafını hafifçe pembeleşinceye kadar kızartıp ,çıkarıyoruz ve fırın tepsisine sıralıyoruz,aynı yağda biberleri de kızartıp çıkarıyoruz.Bir tavaya az zeytinyağı koyup önce incecik kıyılmış soğanı hafifçe pembeleştiriyoruz,üzerine kıymayı ilave edip on dakika kadar kavuruyoruz ,salçayı ekleyip biraz eriyince tencereye iri kıyılmış sarımsakları ekliyoruz,iki domatesi rendelenmiş olarak ilave edip,karabiber ve yeterince tuz koyup beş dakika daha pişirerek ocaktan alıyoruz.Tepsideki patlıcanların içini tepesinden bir kaşık yardımı ile ezip yumuşatıyoruz ,içlerine kıymalı harcımızı eşit olarak paylaştırıp dolduruyoruz ve üzerine biberleri,kalan domatesleri doğranmış olarak koyduktan sonra patlıcanların üzerine bir su bardağı kaynar su döküp , 220 derece ısıtılmış fırında ortalama yirmibeş dakika pişirip,sıcak olarak servis yapıyoruz.
Çok lezzetli bir patlıcan yemeği ,deneyenlere afiyet olsun.
Not-1-Mevsim itibariyle patlıcanlar artık seraya döndü,ben yemeği yaz aylarında yapmıştım ama çok gecikmeli olarak ancak paylaşabildim.
Karnıyarık lezzetinde bir yemek ,farklı olarak bostan patlıcan her zaman daha etli ve lezzetlidir.
Mevsimin de yaparsanız tabi ki çok lezzetli olacaktır.
Not-2- Bu yemeği kıyma yerine, önceden iyi pişirilmiş kuşbaşı et ile de yapabilirsiniz.
Sevgilerimle.
27 Temmuz 2018 Cuma
Çikolata Yapımı (kuvertür ile çikolata yapımı)
eskimutfak.blogspot.com

Malzeme:
500 gr kuvertür çikolata (ben yarı bitter yarı sütlü karıştırarak kullandım)
1 su bardağı antep fıstığı
1 su bardağı badem
1 su bardağı ceviziçi
1/2 su bardağı vişne liköründen geriye kalan vişne taneleri
Yapılışı:
Önce fıstık,badem ve cevizi ayrı ayrı kavuruyoruz ve kullanmak üzere kenarda bekletiyoruz.
Kuvertür çikolatayı küçük parçalar halinde kıyıp,dörtte üçünü benmari usulde eritiyoruz,eriyen çikolatayı ocaktan alıp diğer dörtte birini de erimiş çikolatanın içine katarak eritiyoruz ve buna temperleme işlemi diyoruz. .Daha sonra çikolatayı dörde bölüyoruz kavrulmuş fıstık,badem,ceviz ve vişneyi dört ayrı kasedeki çikolatanın içine ayrı ayrı karıştırıyoruz. Mutfak bankosunun üzerine pişirme kağıdı serip, çikolataları kağıdın üzerine kaşıkla küçük parçalar halinde koyuyoruz veya kalıplara dökerek donduruyoruz ,daha sonra bir çikolata kabının içine yerleştirip buzdolabında iki saat kadar bekletiyoruz ve çikolata yapma serüvenimizi noktalıyoruz.
Çok kolay bir yöntemle , çok nefis çikolatalar elde ediliyor,denemenizi öneririm.
Afiyet olsun.
Not: Miktarı azaltıp çoğaltabilirsiniz.
BENMARİ:
Isıya dayanıklı bir kap yarısını geçmeyecek şekilde su ile doldurulur.Kabın içine dibi suya değmeyecek şekilde ilkinden biraz daha küçük ve yine ısıya dayanıklı ikinci bir kap yerleştirilir.Üstteki kabın içine eritilecek malzeme konur.Alt kaptaki suyun buharı ile çok kısık ateşte,üst kaptaki malzeme devamlı karıştırılarak eritilir.

Malzeme:
500 gr kuvertür çikolata (ben yarı bitter yarı sütlü karıştırarak kullandım)
1 su bardağı antep fıstığı
1 su bardağı badem
1 su bardağı ceviziçi
1/2 su bardağı vişne liköründen geriye kalan vişne taneleri
Yapılışı:
Önce fıstık,badem ve cevizi ayrı ayrı kavuruyoruz ve kullanmak üzere kenarda bekletiyoruz.
Kuvertür çikolatayı küçük parçalar halinde kıyıp,dörtte üçünü benmari usulde eritiyoruz,eriyen çikolatayı ocaktan alıp diğer dörtte birini de erimiş çikolatanın içine katarak eritiyoruz ve buna temperleme işlemi diyoruz. .Daha sonra çikolatayı dörde bölüyoruz kavrulmuş fıstık,badem,ceviz ve vişneyi dört ayrı kasedeki çikolatanın içine ayrı ayrı karıştırıyoruz. Mutfak bankosunun üzerine pişirme kağıdı serip, çikolataları kağıdın üzerine kaşıkla küçük parçalar halinde koyuyoruz veya kalıplara dökerek donduruyoruz ,daha sonra bir çikolata kabının içine yerleştirip buzdolabında iki saat kadar bekletiyoruz ve çikolata yapma serüvenimizi noktalıyoruz.
Çok kolay bir yöntemle , çok nefis çikolatalar elde ediliyor,denemenizi öneririm.
Afiyet olsun.
Not: Miktarı azaltıp çoğaltabilirsiniz.
BENMARİ:
Isıya dayanıklı bir kap yarısını geçmeyecek şekilde su ile doldurulur.Kabın içine dibi suya değmeyecek şekilde ilkinden biraz daha küçük ve yine ısıya dayanıklı ikinci bir kap yerleştirilir.Üstteki kabın içine eritilecek malzeme konur.Alt kaptaki suyun buharı ile çok kısık ateşte,üst kaptaki malzeme devamlı karıştırılarak eritilir.
- TEMPERLEME:
Kıymalı Mercimekli Börek
eskimutfak.blogspot.com
Malzeme.
2 su bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı yeşil mercimek
300 gr kıyma (orta yağlı)
2 baş iri kuru soğan
1 yemek kaşığı acı biber salçası(bununda tatlısını kullanabiliriz)
1 su bardağı zeytinyağı
1 kg hazır yufka
1 su bardağı süt
3 adet yumurta
tuz ve karabiber (yeteri kadar)
Yapılışı:
Önce mercimeği haşlıyoruz,yenebilecek yumuşaklığa geldiğinde suyunu süzüp kullanmak üzere bekletiyoruz.
Tavaya zeytinyağının yarısını koyup ince kıyılmış soğanları hafifçe pembeleştiriyoruz ,kıymayı ekleyip birlikte beş-altı dakika kavuruyoruz biber salçasını ilave ediyoruz bir iki çevirdikten sonra mercimek,karabiber ve tuzunu(yeteri kadar) da ilave edip iki üç dakika daha pişirip ocaktan alıyoruz.Harcın biraz soğumasını beklerken bir kasenin içerisine kalan zeytinyağını, sütü koyup içine yumurtaları kırıp çırpıyoruz.Yufkaları sekize bölüyoruz,önce sütlü harcımızdan bir fırça yardımı ile sürüyoruz ve yufkanın yuvarlak kenarına yeterli miktarda börek harcımızdan koyup sigara böreği sarar gibi sarıyoruz (harcını biraz bol koyup birazcık kalınca sardım) ve pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine sıralıyoruz.Tüm malzemeyi bu şekilde tüketiyoruz (eğer sütlü harcımız arttıysa böreğimizin üzerine sürebiliriz) 180-200 derece ısıtılmış fırna koyup börek kızarıncaya kadar pişiriyoruz.Börekler genelde sıcak servis yapıldığında daha güzel oluyor ve yanında ayranla harika bir öğün oluyor..Afiyet olsun.
1 su bardağı süt
3 adet yumurta
tuz ve karabiber (yeteri kadar)
Yapılışı:
Önce mercimeği haşlıyoruz,yenebilecek yumuşaklığa geldiğinde suyunu süzüp kullanmak üzere bekletiyoruz.
Tavaya zeytinyağının yarısını koyup ince kıyılmış soğanları hafifçe pembeleştiriyoruz ,kıymayı ekleyip birlikte beş-altı dakika kavuruyoruz biber salçasını ilave ediyoruz bir iki çevirdikten sonra mercimek,karabiber ve tuzunu(yeteri kadar) da ilave edip iki üç dakika daha pişirip ocaktan alıyoruz.Harcın biraz soğumasını beklerken bir kasenin içerisine kalan zeytinyağını, sütü koyup içine yumurtaları kırıp çırpıyoruz.Yufkaları sekize bölüyoruz,önce sütlü harcımızdan bir fırça yardımı ile sürüyoruz ve yufkanın yuvarlak kenarına yeterli miktarda börek harcımızdan koyup sigara böreği sarar gibi sarıyoruz (harcını biraz bol koyup birazcık kalınca sardım) ve pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine sıralıyoruz.Tüm malzemeyi bu şekilde tüketiyoruz (eğer sütlü harcımız arttıysa böreğimizin üzerine sürebiliriz) 180-200 derece ısıtılmış fırna koyup börek kızarıncaya kadar pişiriyoruz.Börekler genelde sıcak servis yapıldığında daha güzel oluyor ve yanında ayranla harika bir öğün oluyor..Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)