Bu Blogda Ara

13 Aralık 2018 Perşembe

Katmer

eskimutfak.blogspot.com


































Hamur için malzeme :
1 su bardağı süt
1+1/2 su bardağı su
1 yemek kaşığı aktif kuru  maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
2 kg un (ortalama)

İçine sürmek için  malzeme:
1 su bardağı tahin
1 su bardağı tereyağı (eritilmiş)
1/2 su bardağı zeytinyağı

Yapılışı:
Önce mayayı yarım  su bardağı ılık suda şekerle birlikte eritip,köpürüp bardağı ddolduruncaya kadar  mayalıyoruz,yoğurma kabına bir kilo kadar un koyup ortasına mayayı ve her ikisi de  ılık olmak kaydıyla  birer su bardağı süt ,su ve bir tatlı kaşığı tuzu ilave ederek ( un az gelirse yavaş yavaş ilave ederek) yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Yarım saat kadar ılık bir yerde biraz mayalanmasını bekliyoruz ,diğer tarafta bir kase içerisinde tahin ile eritilmiş tereyağını karıştırıyoruz ve kullanmak üzere bekletiyoruz..Mayalanmış hamuru altı bezeye ayırıp, ellerimizi zeytinyağı ile yağlayıp  banko üzerinde her birini önce yirmi otuz santimetre çapında elle açıp, üzerini tekrara yağlayarak kocaman ve incecik bir yufka  haline gelinceye kadar kenarlarından çekiştirerek açıyoruz (oklava kullanmadan). Daha sonra  tahin ve tereyağı karışımının  altıda  birini açtığımız yufkanın üzerine eşit bir şekilde sürüp rulo yapıyoruz ve kendi etrafında dolayarak yuvarlıyoruz.Yuvarladığımız hamuru bu defa bir merdane yardımı ile yarım cm incelinceye kadar açıp ,büyük yapışmaz veya döküm bir tavada önlü arkalı pişiriyoruz.Kalan malzemenin tamamını bu şekilde pişirerek bitiriyoruz ve illa ki sıcak sıcak ,peynir çeşitleri ile çay saatlerinde veya kahvaltıda tüketiyoruz.

Afiyet olsun.

Not:Yaptığınız katmerleri derin dondurucuda gerektiğinde kullanılmak üzere saklayabilir ve mikrodalga fırında çözdürerek ,ısıtarak kullanabilirsiniz.Her şekilde  nefasetinden hiç bir şey kaybetmiyor.




Hiç yorum yok: