1litre süt
1/2 su bardağı pirinç
1su bardağı tozşeker
yarım çay kaşığı damla sakızı
Yapılışı:
Yarım su bardağı ayıklanmış yıkanmış pirinç damla sakızı ile birlikte doğrudan süte katılarak tamamen yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir.Toz şeker ilave edilip bir iki taşım daha kaynatılıp kaselere boşaltılır.Arzu edilirse fırınlanbilir(fırınlamak isterseniz sütü bir su bardağı kadar fazalca koyunuz ve daha suluca ateşten alınız çünkü fırın onu kurutacaktır).
Afiyet olsun.
Not: Karadeniz,doğu anadoluda sütlaç doğrudan sütle kaynatılarak yumuşatır,pirinçlerin rengi süt beyazı olur ve sütlaç çok lezzetli olur, ege yöresinde pirinci suyla haşlayıp sonra süte ilave ediyorlar ,bu da pirinçlere su tadı veriyor ve diğer usulde olduğu kadar lezzetli olmuyor.Bu nedenle pirinçleri kesinlikle sütle haşlayarak yumuşatmanızı öneririm ,bu sütlaçınızın kaymak lezzetinde olmasını sağlayacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder