Bu Blogda Ara

12 Ekim 2010 Salı

Balık Haşlama

Malzeme:
2 kg levrek
4 adet patates
4 adet havuç
1 adet iri kuru soğan...
1/3 su bardağı zeytinyağı
1 tatl kaşığı tane karabiber
1yemek kaşığı kapari turşusu
1 demet maydanoz
2 litre su
yeteri kadar tuz
terbiyesi için :
1yemek kaşığı un
1 yumurta
1 limon suyu
1 yemek kaşığı yoğurt

Yapılışı:
Zeytinyağını büyükçe bir tencereye koyun soğanı,yemeklik doğrayıp kavurun,üzerine 2 litre suyu ekleyin önceden kabukları soyulmuş patates ve havuçları (patates ve havucu resimdeki gibi yuvarlak kesiyorum)kaynayan tencereye ilave edin,karabiber ve kapariyi de ilave edin hepsi on dakika kaynasın.Tencere on dakika kaynadıktan sonra iri parçalar halindeki ayıklanmış yıkanmış balıkları ilave edin beş dakika daha kaynatın .Bu arada terbiye (yumurta,yoğurt,un ve limon)malzemesini derince bir kasede iyice çırpıp onu da tencereye ilave edin,maydanoz ve tuzu da kattıktan sonra beş dakika daha kaynatın, haşlamanız hazırdır afiyet olsun.

Not_1-Levrek yerine  akya,lağos,trança veya somon gibi etli balıklar da kullanabilir.

Not-2- Arzu ederseniz maydanoza ilaveten kereviz sap-yapraklarını da kullanabilirsiniz.

Not-3-Kapari ülkemizde bolca yetişip fakat fazla kullanılmayan,öncelikle akdeniz mutfağına ve tüm dünya mutfaklarına da girmiş bir garnitür bitkisi.Naçizane fikrim; Türk mutfağına uygun değil fakat akdeniz mutfağına çok güzel yakışıyor.

                   KAPARİ  yani Gebre otu ile ilgili küçük bir bilgi
Gebre otu (Capparis spinosa), Capparaceae familyasından dikenli bir bitki türü.
Özellikleri Özellikle Akdeniz ikliminin etkili olduğu yerlerde yetişse de, Karadeniz sahili dışında tüm bölgelerde görülebilir. İklimin uygun olduğu yerlerde denizden 1800 m yükseklerde de yetişebilir. Güneşi seven bir bitki olan gebre otu, hassas bir bitki olmadığı için duvar diplerinde bile rahatlıkla yetişebilir. İklime göre, mayıstan itibaren çiçeklenme dönemi sürekli olarak devam ederek ağustos-eylül zamanı karpuza benzeyen meyveleri vardır.
Tüketimi Çiçek açmadan önceki küçük tomurcukları (gebre, kebere, kapari) toplanarak tuzlu suda muhafaza edilir. Gıda, kozmetik, boya ve ilaç sanayiinde kullanılan bitki, salamura ya da konserve şeklinde tüketilir. Konserve olarak hazırlanan gebre; turşu, salata, pizza üstü, balık ve av etleri yanında garnitür olarak yenilmektedir.
Kaynak:VİKİPEDİ
özgür ansiklopedi

Hiç yorum yok: