Ege mutfağının en ünlü yemeklerinden bir tanesi,en ücra dağ köylerinde bile bilinen ve çok çok lezzetli yemeklere sahip Türk Mutfağında ancak bir meze sırasında,daha çok içki sofralarına yakışan,aynen midye dolması gibi ve lezzet olarakta benzer seviyede, ılık olarak servise çok uygun değişik bir dolma çeşidi.
eskimutfak.blogspot.com
Malzeme:
20-22 adet kabak çiçeği
3/4su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı pirinç
1 portakalın suyu
1 demet dereotu
1/2 demet nane
1/2 demet maydanoz
5 adet taze soğan
1 tatlı kaşığı karabiber
1 limonun suyu
2 yemek kaşığı zeytiyağı
tuz
Yapılışı:
Önce kabak çiçeklerinin içindeki tohumcukları çıkarıp, içine buz parçaları atılmış suya koyuyoruz,bu çiçeklerin diri kalmasını sağlıyor ve bu şekilde kolay dolduruluyor.
Tencereye zeytinyağını koyuyoruz taze soğanı ince kıyıp hafifçe soteliyoruz,yıkanmış pirinci ilave ediyoruz az kavurup tuz ve karabiberle beraber bir buçuk su bardağı su ilave edip,pirinçler suyu çekinceye ka-dar pişrip sonra soğumasını bekliyoruz.Soğumuş pirincin içine maydanoz,dereotu,naneyi incecik kıyıyoruz ve dolma harcını karıştırıp dikkatle kabak çiçeklerinin içine dolduruyoruz.Kabak çiçeği dolmalarımızı tencereye sıralıyoruz üzerine bir portakal suyu ile beraber bir su bardağı su ekleyip,bir tabak kapatıyoruz ve ocağa koyuyoruz.kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte onbeş daikak pişrip,soğuduktan sonra servis tabağına sıralıyoruz iki yemek kaşığı zeytinyağı ile bir limon suyunu çırpıp dolmalarımızın üzerine geziriyoruz ve servis yapıyoruz. Afiyet olsun.
Not-1-Bazı tariflerde kabak çiçeği dolma harcına,dolmalık fıstık ve kuş üzümü kullanılıyor,oysa bu dolmaya en güzel yakışan çeşni dereotu ve nanedir,aynen zeytinyağlı enginar dolmasında olduğu gibi.Fıstıklar ve üzümler, zeytinyağlı yaprak sarması,fırında zeytinyağlı biber-patlıcan dolmalarına son derece güzel yakışır.
Not-2-Portakal suyu zeytinyağlı kereviz yemeğinde olduğu gibi,kabak çiçeği dolmasında da çok nefis oluyor,denerseniz memnun kalacaksınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder