Bu Blogda Ara

25 Ocak 2017 Çarşamba

Kefir

eskimutfak.blogspot.com


Malzeme:
2 litre süt
Kefir mayası
Yapılışı:
Sütümüzü kaynatıyoruz ve oda sıcaklığında  cam bir kavanoza koyup kefir taneciklerini içine katıyoruz ve ısısını koruyabilmesi etrafına bir örtü sarıp ağzından da hava alabilecek bir şekilde bir buçuk iki gün mayalanmaya bırakıyoruz(eğer çok ekşi sevmiyorsanız bir buçuk gün yeterli).
Mayalandığı zaman sulu yoğurt kıvamını alacaktır,kefir taneciklerini asla metal hiç bir gereçle ile temas ettirmeden plastik tel bir süzgeçten cam bir kaseye süzüp şişelere koyarak, üç  dört gün içinde tüketmek koşuluyla buzdolabında saklıyoruz.
Sıra kefir taneciklerimizin saklanmasına geldi;plastik tel sücgeçin içinde kalan kefir taneciklerini suyun altına tutup yıkıyoruz ve içme suyu konmuş bir cam kavanozda kapağı hava alacak şekilde açık bir biçimde ve buzdolabında yeniden kefir mayalayacağımız güne kadar saklıyoruz.
Afiyet olsun.


Not-1- Metal mutfak gereçleri kefir taneciklerine zarar verebileceği için yalnızca cam ve plastik malzeme kullanıyoruz.
Not-2-Ben genelde çiftlik veya mandıra sütü ile kefir mayalıyorum fakat pastörize sütlerle de mayaladığı çeşitli kaynaklarda mevcuttur.
Not-3- Kefir taneciklerini kefir gruplarından veya kefir yapan tanıdıklarınızdan temin edebilirsiniz,ayrıca kefir mayası zamanla çoğalmaktadır.
Not-4- Sayfanın alt kısmında bilgi edinilmesi için  "kefir -vikipedi" paylaşılmıştır.






























Kefir

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kefir taneleri
Kefir, çok eski yıllardan beri özellikle Kafkasya bölgesinde yapılan[kaynak belirtilmeli], bugün ise Avrupa ve Amerika ülkelerinde ticari amaçla üretilen süt asidi ve alkol fermantasyonu yardımıyla yapılan köpüklü, koyu kıvamlı (yoğurt kıvamında), hafif ekşimsi fermente bir süt ürünüdür.
Kefir, beyazımtrak renkte, karnabaharı andırır biçimde ve genellikle bezelye veya fındık büyüklüğünde tanelerden oluşmuştur. Kefir tanesinde; Torula mayaları, Saccharomyces sp., Lactococcus spp.Lactobacillus spp.,Leuconostoc spp gibi mikroorganizmalar bulunur. Bunların faaliyeti sonucu süt asidi, etil alkol ve karbondioksit meydana gelir. Kefir tanesi içerisinde bulunan mikroorganizmalardan bazıları süt şekerini parçalayarak süt asidi oluştururlar ve süt pıhtılaşır. Mikroorganizmalardan bazıları ise karbondioksit ve etil alkol meydana getirirler.
Fermantasyon sonucu kefir adı verilen hafif ekşimsi, köpüklü, alkollü ve yoğurt kıvamında bir süt içkisi ortaya çıkar. Kefir yapımında inekkoyunkeçimanda sütleri yağlı veya yağsız olsun kullanılabilir. Eski Orta Asya'da çok kullanılan kefire, günümüzde bilhassa Kafkasya'da rastlanmaktadır.
Çeşitli yayınlarda kefirin iştahsızlıkuykusuzlukverem ve böbrek hastalıklarındabronşit ve astımdaegzama Dış deri yırtılmaları ve çatlaklar tedavisinde kullanıldığı belirtilmektedir.



Hiç yorum yok: