Bu Blogda Ara

18 Nisan 2015 Cumartesi

Trileçe

eskimutfak.blogspot.com


Malzeme:
Kek malzemesi:
5 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı un
3/4 su bardağı irmik
1 paket kabartma tozu
2 paket vanilya

1.Sos malzemesi:
1 litre süt
500 gr krema
1 su bardağı süt tozu
1 su bardağı toz şeker

2. Karamel sos malzemesi:
1/2 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
250 gr krema

Yapılışı:
Önce yumurta ile şekeri iyice,şeker eriyinceye kadar  çırpıyoruz ve yağı ileve edip karıştırıyoruz,daha sonra tüm kek malzemesini ilave edip iyice çırptıktan sonra yağlanmış fırın kabına boşaltıp 175 derece ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz.Kekimiz pişerken birinci sos malzemesini karıştırıcı ile iyice çırpıyoruz şekerler tamamen eriyip homojen bir karışımoluncaya kadar ,bu arada biraz köpük oluyor ve o köpüğü kullanmayacağız, köpük kısmını delikli bir kepçe ile alıp buzdolabında bekletiyoruz.Sıra karamel sosumuzu hazırlamayageldi; önce bir tavaya şekeri koyup eritiyoruz ve rengi karamel rengine dönünceye kadar pişiriyoruz ocağı kapatıp karamel rengine dönmüş şekerin içine hemen çok sıcakken tereyağını ve kremayı ekleyip iyice karıştırıyoruz ve soğumaı için bekletiyoruz.Bu arada kekimiz pişmiş oluyor, ılınmış kekimizin üzerine bir çatak yardımı ile delikler yapıyoruz,  buzdolabına  koyduğumuz sosu alıyoruz ve kepçe ile kekimizin üzerine gezdiriyoruz,kek sosu çektikçe tekrar tekrar sos bitinceye kadar aynı işlemi yapıyoruz.Sosun tamamını keke çektirdikten sonra soğuması için buzdolabına koyuyoruz.bir sonra buzdolabından çıkarıp karamel sosunuda üzerine yaydıktan sonra bir saat kadar daha buzdolabında tutuyoruz. Ve sıra geldi trileçemizi dilimleyip servis yapmaya,ben dilimleyip servis tabaklarına koyduğum ve fırın kabında kalan trileçelerimi; dolapta hafifi donmuş krema ile süsledim öyle servis yaptım,gerçekten çok nefis bir tatlı.Afiyet olsun.

Not-1- Çok nefis ,çok hafif bir tatlı tarifi, sosunu çektikten sonra tüketmek mümkün fakat gerçek lezzetini yakalamak için ise mutlaka bir gece buzdolabında dinlendirin ve işte o zaman olması gereken lezzeti bulacaksınız.Bu kısmı gerçekten çok önemli,bir gece dinlendirilmiş tatlı olağan üstü bir lezzete bürünüyor.

 Not-2-Bazı tariflerde kekle karamel sos arasına krem şanti sürmüşler,hazır yediklerimden bir tanesinde ben de raslamıştım fakat trileçeye hiç yakışmayan ve hatta o nefis lezzetini bozan bir uygulama,kaldı ki aslında da öyle bir şey yok,Trileçe Balkanlar kaynaklı ve günümüzde çok popüler olan bir tatlı.

Hiç yorum yok: