Bu Blogda Ara

10 Nisan 2015 Cuma

Ayran (maden suyu ile)

eskimutfak.blogspot.com



Malzeme:
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı su
1 şişe maden suyu (200cc)
Yapılış:
Bir bardak suyla bir bardak yoğurdu iyice çırpalım ve bardaklara yarıya kadar paylaştıralım ve üzerini maden suyu ile tamamlayalım karıştırmaya gerek olmuyor kendiliğinden karışıyor ve köpürüyor. (resimde görüldüğü gibi).

Yayık ayranı; yoğurttan yayıkta yayarak tereyağ yapılırken,ara ara yağlar yoğurttan ayrışsın diye  yayığa su verilir.Yayma işlemi bittikten sonra yağ yayığın yüzünden toplanır geriye kalan hafif gök rengi,ekşiliği,besin değerinin yüksekliği ve lezzeti ile bilinen ayrandan oldukça farklı olan bu içecek gerçek yayık ayranıdır.Ayran olarak tüketildiği gibi,Doğu Anadolu'da ayran aşı yapılırken de  bu ayran kullanılır.Günümüzde yayık ayranı olarak satılan ayranların hiç birisi maalesef yayık ayranı değildir ve yoğurt ve su karışımıdır.
Yan tarafta resmi görülen ayran ise benim ve kendi üretimim yoğurttan yaptığım ayran diğer ayranlardan farkı ise kıvamını koyu tuttuğum ayranı kullanırken bardağı yarı yarıya maden suyu ile tamamlamam.Gerçekten oldukça lezzetli bir karışım ve  yayık ayranına neredeyse bire bir benzeyen bir tat.Elbette yayık ayranı değil ama benim gibi o tadı bilip özleyenler için çok benzer ve güzel bir tarif afiyet olsun.




Hiç yorum yok: