Bu Blogda Ara

4 Şubat 2015 Çarşamba

Etli Buğday Çorbası



Anadolumuzda vazgeçilmezimizdir buğday,sonsuz sayıda yemekte,çorbada ve tatlıda ve ekmeklik un  olarak kullanırız.Toplum olarak ana beslenme ürünümüzdür.Etli buğday çobası lezzet olarak keşkek yemeğine benzer fakat yapımı daha kolay, hem besin değeri yüksek hem doyurucu,kış aylarında sıkça yaptığım bir çorba çeşidi.

Malzeme:
1+1/2 su  bardağı buğday(aşurelik)
2 dilim kuzu gerdan
1+1/2 lt et suyu
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı acı biber salçası
tuz
Yapılışı:
Bir gün önceden  ıslatığımız buğdayı ve iki parça kuzu  gerdanını (boynu)  üzerini bir parmak aşacak kadar suyla tencereye koyuyoruz,buğdaylar ve etler çok iyi yumuşayıncaya  kadar çok kısık ateşte pişiriyoruz,piştikten sonra etleri tencereden çıkarıp tiftiyoruz ve et suyu ile beraber tencereye ilave ediyoruz ve tekrar on beş-yirmi dakika kısık ateşte pişiriyoruz yeterince tuz ilave edip ocaktan almadan hemen önce tereyağında kavurduğumuz salçayı(acı biber salçası kullanmıyorsanız tatlı biber veya domates de kullanabilirsiniz)üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapıyoruz .Afiyet olsun.

Not-1-Et suyu yerine normal su da kullanabilirsiniz fakat buğday yemekleri et suyu ile çok daha lezzetli oluyor,ben yemeklerde kullanmak üzere kasaptan aldığım kemiklerle et suyu hazırlayıp,dondurucuda saklıyorum ve gerektiğinde pilav ve çorbalarda kullanıyorum.
Not-2- Eğer normal su ile yapacaksanız buğday ve eti ocağa koyarken doğrudan iki litre su ile pişirmeye başlayın, ayrıca çorbanızın kıvamını azru ettiğiniz şekilde kendiniz azar azar su ilave ederek ayarlayabilirsiniz .

Yorum Gönder