Bu Blogda Ara

7 Ocak 2015 Çarşamba

Etli Kuru Patlıcan Dolması


































Kışın yapılabilecek en lezzetli dolma çeşitlerinden biri  kuru patlıcak dolması.

Malzeme:
200 gr orta yağlı kıyma
1 su bardağı bulgur
1 baş kuru soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 yemek kaşığı acı biber salçası
1/3su bardağı zeytinyağı
1 çaykaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı tatlı  toz biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı sumak ekşisi veya yarım limon suyu
1 yemek kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı zeytin yağı(dolmaların üzerine gezdirmek için)
20-22 adet dolmalık kuru patlıcan
Yapılışı:
Dolmalık kuru patlıcanları yıkayıp üzerini örtecek kadar suyla ocağa koyalım ve bir taşım kaynadığında ocağı kapatıp patlıcakların kaynar suyun içinde on-onbeş dakika yumuşamasını bekleyelim ve sudan çıkaralım.yoğurma kabına bulguru,kıymayı,ince kıyılmış soğan,ince kıyılmış sarımsak,salça,zeytinyağı,karabiber,kırmızı toz biber,nar ekşisi,kuru nane ve tuzu koyup karıştıralım.Kaynar suda yumuşatılmış patlıcanların içine dolma harcından dörte üçünü dolduracak kadar koyup ağız kısmını resimdeki gibi yassıltarak tencereye sıralayalım,yarım saat önceden yarım su bardağı kaynar suda ıslattığımız ve süzdüğümüz sumak suyunu veya yarım limon suyunu bir kaşık zeytinyağı ile beraber dolmaların üzerine gezdirip ,dolmaların üzerini aşmayacak kadar su ilave ettikten sonra ocağa koyalım, kaynamaya başladığında ocağı kısalım ve yarım saat çok kısık ateşte pişirelim.Dolmalarımız piştikten sonra taze nane yaprakları karıştırılmış yoğurtla sıcak servis yapalım.Afiyet olsun.

Not-1-Sevgili blog takipçilerim,evde taze nane kalmadığı için ben bir kaç yaprak maydanozla fotoğrafı renklendirmek istedim ,siz yoğurdunuzla  mutlaka taze nane kullanın dolmanın lezzetine lezzet katıyor.
Not-2- Benim kuru patlıcanlarım ufak boydu(ben Antep patlıcanı kullandım,aktarlarda ve marketlerde var),kullanacağınız kuru patlıcanların büyüklüğü sayıyı azaltıp çoğaltabilir.
Yorum Gönder