2 yumurta
tuz
su
İç malzeme;
500 gr kıyma
yarım demet maydanoz
karabiber
tuz(çok az)
sos malzemesi:
1 kg yoğurt
5 diş sarımsak
150 gr tereyağ
1 yemek kaşığı kırmızı pulbiber
Yapılışı:
Hamur yoğurma kabınıza unu koyun ,ortasını havuz gibi açın iki yumurtayı kırın ve tuzu ilave edin azar azar olmak kaydıyla ılık su da katarak sertçe bir hamur yoğurun ve içi hazırlama süresince hamur bir kenarda dinlensin içi hazırlayın.Yoğurdun tamamına beş diş sarımsağı dövüp güzelce karıştırın o da bir kenarda beklesin.Derince bir kaseye kıymayı koyun soğanı ve maydanozu incecik kıyın karabiber ve çok az tuz koyup güzelce karıştırın.Şimdi yufka açma sırası: tezgahınızı hafifçe unlayın hamuru ikiye bölüp iki beze yapın(halk arasında hamur toplarına pazı denir)bir tanesini alın oklava ile çok ince olmamak kaydıyla bir yufka açın.(Mantı hamuru bükmenin çeşitli şekilleri vardır en çok bohça gibi dört ucundan kapatılarak yapılır bu şekilde yapacaksak yufkayı minik kareler halinde kesip ortasına kıymalı harçtan koyarak dört ucunu kapaıp haşlamaya hazırlarız .Bu defa ben değişiklik olsun dedim ve çay bardağı ile yuvarlak yuvarlak kesip yarısına kıymalı harçtan koydum diğer yarısını üzerine kapatıp yapıştırdım ve iki ucunu birleştirdim.)Yufkaları arzu ettiğiniz şekilde kesip içine kıymalı harçtan koyarak kapatın.Büyükça bir tencerede bolca su kaynatın ve kaynamakta olan suya bir kaşık tuz atıp mantılarıda ilave edin ,pişip pişmediğini kontrol ederek piştiğinde süzün(mantını suyunu yine atmıyoruz çorbalarda kullanabiliriz) ve bir servis tabağına alın soğumadan sarımsaklı yoğurdu üzerine gezdirin kızdırılmış ,pul biberli tereyağıda en üste gezdirdikten sonra sıcak sıcak servis yapın.Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder