Bu Blogda Ara

12 Ekim 2010 Salı

Koruk Şerbeti

Türk mutfağında şerbetlerin geleneksel olarak önemli bir yeri vardır,bir çok meyva ve bitkiden yapılır..Soğuk içecek (soğukluk) olarak tüketildiği gibi,eskiden düğün törenlerinin ilk aşamasında  şerbet içme geleneği (günümüzde söz kesme  dediğimiz) varmış ."Şerbet içme" geleneği bir anlamda evlenecek olan gençlerin ailelerinin tanışmasıyla (halk tabiri ile "kız isteme ve söz kesme ") başlayıp düğün törenine kadar yapılacak olan etkinliklerin geleneksel olarak planlanıp sıralanmasını  kapsarmış ve bu sırada da şerbet ikram edilirmiş ,evlenecek olan gençlerin birliktelikleri tatlılık içinde geçsin diye....Sonra kadınların lohusalık dönemlerinde gelen konuklara ikram edilirdi,bu amaçla ikram edildiğinde  sıcak  olarak tüketildiği yöreler  de vardır.Üzerine kavrulmuş badem,fıstık ve çekilmiş ceviz koyularak ikram edilir.Koruk şerbeti en çok ege bölgesinde yapılan bir türü ve soğuk olarak ikram edilen nefis bir şerbet çeşidi.Koruk suyunu Türk mutfağında bir çok amaçla kullanabiliyoruz.
Malzeme:
1 litre koruk suyu(koruk üzümünden sıkılmş)
1 kg tozşeker
Yapılışı:
Olgunlaşmamış ekşi yeşil üzümleri toplayın ,yıkayıp saplarını ayıklayalım  bir robot yardımı ile veya ezerek  sularını sıkalım ve  bir süzgeçten derince bir kaseye süzelim.Süzülmüş koruk suyunun üzerine toz şekeri ekleyip tamamen eritelim ve şişelere doldurup kapatarak buzdolabında saklayalım.Kullanacağımız zaman bardağın üçte birine koruk suyu üçte ikisine soğuk su ekleyelim ve buz ilavesi ile servis edelim.Afiyet olsun.

Not :Geleneksel bir tat olan koruk suyu ve şerbeti daha çok Osmanlı, Rumeli mutfağında kullanılmıştır günümüzde çok az kişinin bilip,yaptığı bir içecek ben de merak edenler ve unutulmaması için bir kez daha yazdım.
Ayrıca koruk suyu şeker katılmamış haliyle salatalarda limon yerine ve başta etli bamya yemeği olmak üzere bir çok yemekte ekşi olarak kullanılır.

Hiç yorum yok: