Bu Blogda Ara

12 Ekim 2010 Salı

Kopanisti Peyniri

Bu peynir, şarap tutkunlarının vazgeçemeyeceği güzellikte bir peynir çeşidi,hele yanında kızarmış  çavdar ekmeği veya köy ekmeği de varsa dayanılmaz olur.Ama bolca yapıp kahvaltıda bile tüketmeli.



Kopanisti Peyniri
(kendi üretimim)

"Kopanisti" Karaburun yöresine özgü acı peynir olarakta tabir edilen kokulu,olgunlaştırılarak ve kahvaltılık olmaktan ziyade meze olarak özellikle şarap yanında çok hoş kullanılan kıymetli bir peynir çeşidi.(biraz rokfor peynirini andırır)
Yapılışına gelince ben Karaburun'lu bir dostumun yaşlı anneannesinden öğrendim ,artık bu peyniri çok fazla yapan kalmamış yörede, tıpkı kelaynak kuşları gibi kaybolmasın diye uğraşanlardan biri olarak yapmayı öğrendim.
Yapılışı: Süt işleyen mandıralardan on litre peynir altı suyu alınır büyükçe bir kazana konur ve içine altı litre yağlı keçi sütü katılarak kaynatılmaya başlanır.Kaynamaya başladıktan sonra peynirler oluşmaya başlar ve tencerenin yüzüne çıkar onları tamamen tükeninceye kadar delikli bir kepçeyle alarak bir peynir kesesinde biriktiririz.
Bir gece kadar süzüldükten sora çok az tuzlayarak ve üstüne bir tülbent örterek havadar bir yerde yirmi gün boyunca tarhana yoğurur gibi her gün yoğurup üzerine yine tülbentimizi kapatırız .(Rengi değişir biraz koyulaşır ,kokar, bunlar normal mayalanma(fermente)sürecidir)Yirmi gün sonra damak tadımızı ölçü alarak bir miktar daha tuzlarız ve yirmi gün daha aynen daha önce yaptığımız gibi her gün yoğururuz .
Ve kırk günlük yoğrulma ve mayalanma işleminden sonra bir cam kavanoza koyup üzerini kapatacak kadar zeytinyağı doldururuz.Buzdolabında en az iki üç ay (ve bu süre uzadıkça peynir lezzetlenir)sonra resimde görüldüğü gibi tabağa konduktan sonra üzerine zeytinyağı gezdirip , kızarmış köy ekmeği eşliğinde şarabımızla keyif yaparız.

Not-1-Peynir satıcılarından alacağınız tatlıloru da hafif tuzlayarak yoğurmaya başlayabilirsiniz ,yukarıda peyniraltı suyu+süt ile yaptığımız işlem tamamen tatlı lor elde etme işlemidir yukarıda ki tarif zor olarak yapılanı satıcıdan alınarak daha kolayca yapabilirsiniz .Elbette kırk gün değişmiyor.

 Not-2-:Yıllarca kopanisti peynirini yukarıda tarif ettiğim şekilde yaptım ve tükettik ama bu sene peyniri peynirle mayaladım ve kavanozlara doldurarak buzdolabinda olgunlaşmaya bıraktım,yoğurma işlemi ortadan kalktı .Bu şekilde de peynirin gayet güzel olgunlaştığını gördüm sadece bir-bir buçuk ay sabretmek gerekiyor.Miktar olarak beş kilo tatlı loru bir kilo eski kopanisti ile mayaladım,bir defaya mahsus tüm malzemeyi çok iyi yoğurmak yeterli oluyor,yine kavanoza sıkıca bastırıp üstünü zeytinyağıyla kapatıyoruz..


Yorum Gönder