Bu Blogda Ara

12 Ekim 2010 Salı

Evde Tarhana Yapımı


Malzeme:
6 kg un
2+1/2 kg süzme yoğurt
3 kg kırmızı tarhanalık biber
2 kg domates
2 kg kuru soğan
2 yemek kaşığı tuz

Biz eskiden olduğu gibi ,şimdi de evde kışlık hazırlayan ailelerdeniz,evde yapılanın tadı bir başkadır, tarhana,ev makarnası,turşu,pekmez,reçel gibi.Bana hala çok büyük keyif veriyor ,elbette yorgunluğu çok ama yapıldıktan sonrada tadına doyum olmuyor ,şimdi bazı kış hazırlıklarından örnekler paylaşalım.Evde tarhana yapımını bildiğim ve yaptığım  kadarıyla anlatmaya çalışayım.
Yapılışı:
Soğan, domates ve biberi ayıklayıp yıkayıp genişçe bir tencerede su koymadan domatesin suyu ile haşlayalım (bazı velerde çiğden yapılıyor ama ben mayalanma sürecine katkısı olduğu için pişirip ılık olarak kullanıyorum)ve ılnıncaya kadar soğumasını bekleyelim.Pişen malzeme ılındığında genişçe  bir yoğurma  kabına alalım yoğurdu ve tuzu katıp tamamen karışmasını sağlayalım,daha sonra unu azar azar katarak tamamını kullanıp hamur yoğuralım.(çok iyi yoğurmaya özen gösterin).Yoğurduğumuz tarhananın üzerine temiz bir örtü örterek mutfakta havadar bir yere koyalım.Her gün düzenli bir şekilde  beş on dakika yoğuralım (bu işlem tarhanamızın mayalanma sürecini hızlandır) yedi sekiz gün sonra tarhananın hafif hafif  kabardığını göreceksiniz eğer ekşi tarhana seviyorsanız mayalanma başladıktan üç gün sonra , tatlı tarhana seviyorsanız mayalanma işlemi tamamen bitinceye kadar yine her gün yoğurarak yani kabarma işlemi bittiğinde altı yedi gün gibi sonra ,tarhanamızı temiz örtüler üzerine elimizle parçalar halinde kopararak yayalım ve devamlı gelip gidip örtülere yaydığımız tarhananın kolay kuruması için parçalayalım,küçültelim, çevirelim,ufalayalım.Hamur parçaları iki elimizin arasında ovaladığınızda, un gibi ovalanıyorsa tamamını ovalayarak kevgirden  (ince bir makarna süzgüsü olabilir,eskiden aliminyüm olanlar vardı onların delik iriliği idealdir)geçirelim.Bu işlem gün boyu sürebilir bir taraftan kuruyacak diğer taraftan ovalanıp kevgirden geçirilecek.(Bazı  kimseler tarhana kuruduktan sonra mutfak robotundan geçiriyormuş ama bunu ben denemedim.)Tarhananın tamamı ovalanıp   kevgirden geçirildikten sonra yine temiz örtülerin üzerine serip,ortalama bir hafta sık sık karıştırarak tamamen kurutalım,(ben kurutma işlemini kapalı yerde yapıyorum, evin bir bölümünü bir hafta kullanıma kapatıp sadece tarhana  için ayırıyorum) Daha sonra kuruttuğumuz tarhanaları kullanmak üzere kavanozlara kaldıralım.Afiyet olsun.
Yorum Gönder