Malzeme:
10 kg un
2 kg süzme yoğurt
2 kg kırmızı tarhanalık biber
2 kg domates
2 kg kuru soğan
2 yemek kaşığı tuz
Biz eskiden olduğu gibi ,şimdi de evde kışlık hazırlayan ailelerdeniz,evde yapılanın tadı bir başkadır, tarhana,ev makarnası,turşu,pekmez,reçel gibi.Bana hala çok büyük keyif veriyor ,elbette yorgunluğu çok ama yapıldıktan sonrada tadına doyum olmuyor ,şimdi bazı kış hazırlıklarından örnekler paylaşalım.Evde tarhana yapımını bildiğim ve yaptığım kadarıyla anlatmaya çalışayım.
Yapılışı:
Soğan, domates ve biberi ayıklayıp yıkayıp genişçe bir tencerede su koymadan domatesin suyu ile haşlayalım (bazı yörelerde çiğden yapılıyor ama ben mayalanma sürecini kısalttığı için pişirip ılık olarak kullanıyorum)ve ılınıncaya kadar soğumasını bekleyelim.Pişen malzeme ılındığında genişçe bir yoğurma kabına alalım yoğurdu ve tuzu katıp tamamen karışmasını sağlayalım,daha sonra sert bir hamur elde edinceye kadar unu azar azar katarak yoğuralım.(çok iyi yoğurmaya özen gösterin).Yoğurduğumuz tarhananın üzerine temiz bir örtü örterek mutfakta havadar bir yere koyalım.Her gün düzenli bir şekilde beş on dakika yoğuralım (bu işlem tarhanamızın mayalanma sürecini hızlandır) iki üç gün sonra tarhananın kabardığını göreceksiniz eğer ekşi tarhana seviyorsanız mayalanma başladıktan bir iki gün sonra , tatlı tarhana seviyorsanız mayalanma işlemi tamamen bitinceye kadar yine her gün yoğurarak yani kabarma işlemi bittiğinde yedi sekiz gün gibi sonra ,tarhanamızı temiz örtüler üzerine elimizle parçalar halinde kopararak yayalım ve devamlı gelip gidip örtülere yaydığımız tarhananın kolay kuruması için parçalayalım,küçültelim, çevirelim,ufalayalım.Hamur parçaları iki elimizin arasında ufalanığında, (un gibi ufalanıyorsa) tamamını ovalayarak kevgirden (ince bir makarna süzgüsü olabilir,eskiden aliminyüm olanlar vardı onların delik iriliği idealdir)geçirelim.Bu işlem gün boyu sürebilir bir taraftan kuruyacak diğer taraftan ufalanıp kevgirden geçirilecek.(Bazı kimseler tarhana kuruduktan sonra mutfak robotundan geçiriyormuş ama bunu ben denemedim.)Tarhananın tamamı kevgirden geçirildikten sonra yine temiz örtülerin üzerine serip,ortalama bir hafta sık sık karıştırarak tamamen kurutalım,(ben kurutma işlemini kapalı yerde yapıyorum, evin bir bölümünü bir hafta kullanıma kapatıp sadece tarhana için ayırıyorum) Daha sonra kuruttuğumuz tarhanaları kullanmak üzere kavanozlara kaldıralım.
Afiyet olsun.
Not-1-Tarhana hamurunun sert bir hamur olması gerekir,un miktarı sebze ve yoğurt karışımının kıvamına göre azalıp artabilir.
Not-2- Tarhana için hiç bir maya malzemesine gerek yoktur,malzemenin ekşiliği ve ılıklığı kısa sürede mayalanmasını sağlamaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder