Bu Blogda Ara

12 Ekim 2010 Salı

Evde Tarhana Yapımı


Malzeme:
10 kg un
2  kg süzme yoğurt
2 kg kırmızı tarhanalık biber
2 kg domates
2 kg kuru soğan
2 yemek kaşığı tuz

Biz eskiden olduğu gibi ,şimdi de evde kışlık hazırlayan ailelerdeniz,evde yapılanın tadı bir başkadır, tarhana,ev makarnası,turşu,pekmez,reçel gibi.Bana hala çok büyük keyif veriyor ,elbette yorgunluğu çok ama yapıldıktan sonrada tadına doyum olmuyor ,şimdi bazı kış hazırlıklarından örnekler paylaşalım.Evde tarhana yapımını bildiğim ve yaptığım  kadarıyla anlatmaya çalışayım.
Yapılışı:
Soğan, domates ve biberi ayıklayıp yıkayıp genişçe bir tencerede su koymadan domatesin suyu ile haşlayalım (bazı yörelerde çiğden yapılıyor ama ben mayalanma sürecini kısalttığı için pişirip ılık olarak kullanıyorum)ve ılınıncaya kadar soğumasını bekleyelim.Pişen malzeme ılındığında genişçe  bir yoğurma  kabına alalım yoğurdu ve tuzu katıp tamamen karışmasını sağlayalım,daha sonra sert bir hamur elde edinceye kadar  unu azar azar katarak   yoğuralım.(çok iyi yoğurmaya özen gösterin).Yoğurduğumuz tarhananın üzerine temiz bir örtü örterek mutfakta havadar bir yere koyalım.Her gün düzenli bir şekilde  beş on dakika yoğuralım (bu işlem tarhanamızın mayalanma sürecini hızlandır) iki üç gün sonra tarhananın    kabardığını göreceksiniz eğer ekşi tarhana seviyorsanız mayalanma başladıktan bir iki gün sonra , tatlı tarhana seviyorsanız mayalanma işlemi tamamen bitinceye kadar yine her gün yoğurarak yani kabarma işlemi bittiğinde   yedi sekiz gün gibi sonra ,tarhanamızı temiz örtüler üzerine elimizle parçalar halinde kopararak yayalım ve devamlı gelip gidip örtülere yaydığımız tarhananın kolay kuruması için parçalayalım,küçültelim, çevirelim,ufalayalım.Hamur parçaları iki elimizin arasında ufalanığında, (un gibi ufalanıyorsa) tamamını ovalayarak kevgirden  (ince bir makarna süzgüsü  olabilir,eskiden aliminyüm olanlar vardı onların delik iriliği idealdir)geçirelim.Bu işlem gün boyu sürebilir bir taraftan kuruyacak diğer taraftan ufalanıp   kevgirden geçirilecek.(Bazı  kimseler tarhana kuruduktan sonra mutfak robotundan geçiriyormuş ama bunu ben denemedim.)Tarhananın tamamı     kevgirden geçirildikten sonra yine temiz örtülerin üzerine serip,ortalama bir hafta sık sık karıştırarak tamamen kurutalım,(ben kurutma işlemini kapalı yerde yapıyorum, evin bir bölümünü bir hafta kullanıma kapatıp sadece tarhana  için ayırıyorum) Daha sonra kuruttuğumuz tarhanaları kullanmak üzere kavanozlara kaldıralım.
Afiyet olsun.

Not-1-Tarhana hamurunun sert bir hamur olması gerekir,un miktarı sebze ve yoğurt  karışımının  kıvamına göre azalıp artabilir. 
Not-2- Tarhana için hiç bir maya malzemesine gerek yoktur,malzemenin ekşiliği ve ılıklığı kısa sürede mayalanmasını sağlamaktadır.



Hiç yorum yok: