eskimutfak.blogspot.com
Malzeme:
10 kg domates
1 su bardağı zeytinyağı
Tuz
5-6 adet 1 kilogramlık kavanoz
Yapılışı:
Yıkanmış domateslerin kabuklarını soyduktan sonra doğrayarak büyükçe bir tencereye doldurup ocağa koyuyoruz,kaynamaya başladıktan sonra kıvamı koyulaşıp püre haline gelinceye kadar pişiriyoruz( tahmini kırk beş dakika).Ortalama marmelat kıvamına gelen domates püresinin içine yeterince tuz ve zeytinyağını ekleyip kısık ateşte kaynatmaya devam ediyoruz ve daha önceden yıkayıp kurulayarak hazırladığımız kavanozların içine kaynamaya devam etmekte olan domates sosundan kavanozların üzerinden bir parmak eksik kalacak şekilde doldurup ,kurulanmış kapaklarını hızlıca ve sıkıca kapatarak bir mutfak havlusunun üzerine kapak aşağıda kalacak şekilde sıralıyoruz.Kavanozlar tamamen soğuduktan sonra bir dolap içine yerleştiriyoruz ve kış aylarında taze domates gibi yemeklerde ve soslarda kullanarak tüketiyoruz.Afiyet olsun.
Not-1- Kavanozları kaynar domates sosuyla doldurduktan sonra kapak alta kalacak şekilde soğumaya bıraktığımızda bir anlamda da vakumlamış oluyoruz.Sıcaklık kapağın kavanoza yapışmasını sağlıyor.
Not-2- Domatesler tamamen tükeninceye kadar ocakta kaynıyor olarak kavanozlara doldurmalıyız.Eliniz sıcaklığa dayanamayabilir bunun için fırın eldivenlerinizi kullanabilirsiniz.ama kapaklar mutlaka çok sıkı kapanmalı.
Not-3- Domates sosu doldurup kapattığımız kavanozlar soğuduğunda kapaklar hafifçe içe doğru çöker bu vakumlama işleminin başarılı olduğunu gösterir,domates soslarınızı bu şekilde bir yıl süreyle kullanabilirsiniz.Eğer kapağı çökmeyenler varsa onları da hemen kullanarak tüketebilirsiniz.
(ayrıca domates miktarını istediğiniz kadar azaltıp,çoğaltabilirsiniz)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder