eskimutfak.blogspot.com
Uzun süreden beri tükettiğimiz yoğurdu evde kendim
mayalıyorum.Günümüzde marketlerde satılan çok katkılı yoğurtların
yerine(katkının bir çok gıda maddesinde olduğu gibi).,çocukluğumda
annemin yaptığı yoğurdun lezzetinde yoğurt yemek ise gerçekten çok
güzel,keyifli ve sağlıklı.Biz ailecek yoğurt yemeği seviyoruz ve kapı
komşumuzun çiftlik sahibi oluşu da bize taze sağılmış henüz sıcaklığı
üzerinde doğal süt ve yoğurt tüketme konforunu sağlıyor,onları seviyorum
ve çok teşekkür ediyorum.
Yoğurt yapmak gerçekten çok kolay,yani
mutfakta yapılan en kolay üretimlerden biri.Hele Türk mutfağında ki yeri
hiç tartışmasız baş sıralarda,tarihçesinin 6000 yıl geriye gittiği
tahmin ediliyor ve neredeyse tüm dünyanın tükettiği bir gıda maddesi ise
çok fazla da bir şeyler yazmanın pek anlamı olmaz.Yine Vikipedi
verilerine göre kimlerce üretildiği bilinmemektedir fakat bazı uluslar
kendilerinin ürettiğini iddia etmekle beraber , tüm dünyada adının
yoğurt olarak ve Türkçe bir sözcük olarak kullanılması da yoğurt
üretiminin Orta Asyadan doğduğunu işaret ediyor (bencileyin).
Malzeme:
2 litre süt (çiftlik,mandıra gibi yerlerden temin edilmiş doğal süt)
2 yemek kaşığı yoğurt
Yapımı:
Sütü önce kaynatıyoruz, bazı tariflerede daha uzun süre kaynatılması önerilse de ben iki üç dakika kaynatıp yoğurt yapacağım kaba boşaltıyorum ve süt ılıktan biraz sıcak (yani parmağımızın dayanabileceği sıcaklıkta ,termometre kullanıyorsanız 40- 45 derece) oluncaya kadar soğutuyoruz,iki kaşık dolusu yoğurdu iki üç kaşık sütle inceltip kaymak tutmuş sütün bir kenarından süt kabının içine boşaltıp aynı yerden kaşığı sokarak sütün kaymağını bozmadan sütü hafifçe karıştırıyoruz ve mayaladığımız süt kabının üzerine delikli bir kevgir vb bir şey kapatıp (bu şekilde yaparsanız yoğurdunuz terlemez ve sulanmaz)üzerini bir kaç kat katladığımız örtü ile kapatıyoruz ortalama dört saat sonra mayalanmış olan yoğurdumuzun kapağını kapatıp buzdolabına koyuyoruz. Yoğurdumuz buzdolabında bir kaç saat soğuduktan sonra kullanılmaya hazırdır. Afiyet olsun.
Not-1-Yoğurt mayalamak için kullanancağınız yoğurdu süt aldığınız mandıradan,çiftlikten veya yoğurt mayalayan birilerinden temin edebilirsiniz bu şekilde yaparsanız tamamen doğal olacaktır.
Not-2- Yoğurt mayalayacağınız kabı istediğiniz malzemeden seçebilirsiniz.Ben porselen,seramik, toprak güveç,çelik kaplar kullandıktan sonra kapaklı bir cam kapta karar kıldım,lezzeti hiç farketmiyor ama genel bir kanaat vardır toprak güveçte en güzel olur diye,ben buna katılmıyorum her şekilde de lezzet aynı ve çok güzel oluyor.Belki ruhumuzda ki geneleneksellik böyle hissetmemize neden oluyordur diye de düşünüyorum(naçizane).
Not-3- Farklı mevsimlerde yoğurdunuzun kıvamında biraz faklılık gözlenebilir,bu da mevsimine göre hayvanların beslenmesiyle ilgilidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder