Bu Blogda Ara

8 Şubat 2015 Pazar

Çavdar Ekmeği

eskimutfak.blogspot.com

Malzeme:
1 kg çavdar un
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı aktif kuru maya
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı pekmez
ılık su (suyu ölçü olarak vermiyorum ,azar azar ilave edilerek kullanacağız ve zaten   az kullanılacak çünkü + bir bardak süt kullanacağız)
Yapılışı:
Diğer ekmek tariflerinde olduğu gibi önce aktif kuru mayayı bir su bardağına toz şekerle beraber koyalım ve yarısına kadar ılıktan biraz daha sıcak su ekleyelim ve karıştırıp eritelim,sıcak bir ortama koyup  on-onbeş dakika mayanın çözülüp köpürmesini bekleyelim,maya köpürdüğünde olgunlaşmış demektir.Hamur yoğurma kabına unu boşaltalım ortasını çukurlaştırıp  köpürmüş mayayı,sütü,sıvı yağ ve tuzu ilave edelim,bir elimizle hamuru karıştırırken diğer elimizle azar azar ılık su ekleyelim ve oldukça yumuşak bir hamur yapalım,üzerini unlayalım,sonra bir örtüyle kapatıp ve ılık bir ortamda hamurun iki katına çıkacak kadar mayalanıp kaparmasını bekleyelim.Hamurumuz  mayalandığında unlanmış fırın kabına yerleştirelim,tekrar on-onbeş dakika kabarmasını bekleyelim,fırına koymadan önce bir tatlı kaşığı suyla inceltilmiş pekmezi bir fırça yardımı ile ekmeklerin üzerine sürüp sonra keskin bir bıçak veya  falçata yardımı ile ekmeğin üzerini   derince çizelim ,önceden  250 derece ısıtılmış fırına koyalım on beş dakika bu şekilde piştikden sonra fırın ısısını 200 dereceye  düşürüp ekmeğin üzeri  kızarıp,kabuklaşıncaya  kadar pişirelim ve fırından çıkarıp bir ızgara teli üzerinde soğutalım.Afiyet olsun.



 Not-1-Ekmeği pişirirken süre vermedim,ekmeğimizin büyüklüğünü de göz önünde bulundurarak ve  kontrol ederek en iyi şekilde pişirebiliyoruz.
Not-2-Çavdar ekmeği genel kullanım ununa (beyaz una)göre daha az kabarıyor ve daha sıkı gözenekli bir ekmek oluyor,bu normal olarak çavdarın(tahılın) özelliği fakat daha lezzetli olduğu tartışmasız.

Hiç yorum yok: