Bu Blogda Ara

25 Ocak 2016 Pazartesi

Boza

eskimutfak.blogspot.com



Malzeme:
3 su bardağı bulgur
1 su bardağı pirinç
5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı eski boza veya bir yemek kaşığı instant maya
30 su bardağı su

Yapılışı:
Bulgur ve pirinci yıkadıktan sonra otuz su bardağı su ile geniş bir tencerenin içinde akşamdan ıslatıyoruz,ertesi gün ocağa alıp malzeme iyice ezilinceye kadar pişiriyoruz ve biraz soğuyunca  robottan geçrip ince bir süzgeçten tüm malzemeyi süzüyoruz (bir yemek kaşığı kadar bulgur kepeği kalacaktır süzgeçte, onu kullanmayacağız) ve şekeri ilave ediyoruz,şeker eriyinceye kadar ocakta tutup sonra ocağı kapatıyoruz tekrar biraz ılındığında  eski bozayı veya instant mayayı içine katıp karıştırıyoruz tencerenin kapağını kapatıp oda sıcaklığında ortalama üç gün sık sık karıştırarak bekletiyoruz. Ortalama bu sürede bozamız mayalanıyor ,mayalanma süresi ortamın ısısı ile ilgili olarak biraz kısa veya uzun olabilir,Boza incecik kabarcıklar halinde göz göz olduğunda boza olmuş demektir. Bu süreç sonunda bozayı cam şişelere doldurup buzdolabında saklayarak,servis yapacağımız zaman leblebi ve tarçın ilavesi ile  tüketiyoruz.
Afiyet olsun.

Not-1- Ben eski boza ile mayalamayı tercih ediyorum,daha lezzetli oluyor.
Not-2-Buzdolabında sakladığımız bozayı ortalama üç gün içerisinde tüketelim.
Not-3-Yukarıdaki malzemeden ortalama beş litre boza çıkıyor,malzemeyi azaltıp çoğaltabilirsiniz.
Not-4-Yukarıda yazılı olan  ölçülerle son derece iyi bir kıvam elde edilmektedir.






Yorum Gönder