Bu Blogda Ara

15 Mayıs 2015 Cuma

Kuru İç Baklalı Yaprak Sarması

 eskimutfak.blogspot.com

Özellikle Tokat,Amasya ,Merzifon yörelerinde çokça yapılan, kuru iç baklalı ve mutlaka kaburga üzerinde pişen nefis bir yaprak sarması.Genelde yarma veya bulgurla yapılıyor fakat biraz daha yumuşak bir dolma içi sevenler için pirinçte kullanılabilir.Ben her iki şekilde de pişiriyorum ve her ikisi de çok lezzetli oluyor.Baklalar sarmaların içinde antep fıstığını andırıyor.

Malzeme:
300 gr kıyma
1 su bardağı yarma veya pirinç
1 su bardağı kuru iç bakla (dövülerek ufaltılmış)
1 baş iri kuru soğan
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı dolusu kuru nane
1 yemek kaşığı dolusu kuru reyhan
1 tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı dolusu biber salçası
tuz
300 gr asma yaprağı
500 gr kuzu kaburga kemiği


Üzeri için malzeme:
500 gr yoğurt
8-10 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası

Yapılışı:
Yoğurma kabına yıkanmış yarma veya pirinci,kıymayı,ince kıyılmış kuru soğanı,nane,reyhan,karabiber,salça,zeytinyağı, dövülerek ufalanmış kuru baklayı ve yeterince tuz koyarak(yani tüm dolma harcı malzemesini), dolma harcını iyice karıştırıyoruz,tencerenin dibine kaburga kemiklerini sıraladıktan sonra harcımızı  asma yapraklarına sararak kemiklerin üzerine sıralıyoruz, tüm malzemeyi bu şekilde sardıktan sonra sarmaların üzerini geçmeyecek kadar suyla beraber ocağa koyuyoruz ,kaynamaya başladıktan sonra çok kısık ateşte bir saat pişiriyoruz(suyunu kontrol ederek,azalmışsa kaynar su ilave edilebilir).Diğer tarafta sarımsakları ezerek  yoğurda karıştırıyoruz,servis tabağına aldığımız sarmaların üzerine sarımsaklı yoğurt döküp,tereyağında  bir tatlı kaşığı salçayı kavurup eritiyoruz, iki üç yemek kaşığı suyla inceltip yoğurdun üzerine gezdiriyoruz.Kuru baklalı sarmamız servise hazırdır ,afiyet olsun.

Not:Eğer yarma ile yapacaksanız ve yumuşak pişmesini arzu ederseniz o zaman yarmayı akşamdan ıslatarak ertesi gün kullanın bu bakla içinde geçerli olabilir.Ancak yukarıda tarif ettiğim şekilde de gayet güzel pişiyor,tercih size kalmış arzu ettiğiniz şekilde pişirebilirsiniz.

Yorum Gönder