Bu Blogda Ara

19 Ocak 2015 Pazartesi

Evde Ekmek Yapımı-3- ( Çok Tahıllı)

Malzeme:
350 gr beyaz un  (genel kullanım unu)
350 gr çavdar unu
350 gr tam buğday unu
1 yemek kaşığı aktif kuru maya
1yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı pekmez
ılık su (suyu ölçü olarak vermiyorum ,azar azar ilave edilerek kullanacağız)

Yapılışı:
Önce bir su bardağının içine aktif kuru mayayı   toz şekerle beraber koyalım  ve yarısına kadar ılıktan biraz daha sıcak su ekleyelim ve karıştırıp eritelim,sıcak bir ortama koyup  on-onbeş dakika mayanın çözülüp köpürmesini bekleyelim,maya köpürdüğünde olgunlaşmış demektir.Hamur yoğurma kabına unların hepsini boşaltıp karıştıralım ,ortasını çukurlaştırıp  köpürmüş mayayı,sıvı yağ ve tuzu ilave edelim,bir elimizle hamuru karıştırırken diğer elimizle azar azar ılık su ekleyelim ve oldukça yumuşak(neredeyse toparlanmayacak kadar yumuşak) bir hamur yapalım,üzerini önce streç film ile sonra bir örtüyle kapatıp ve ılık bir ortamda hamurun iki katına çıkacak kadar mayalanıp kaparmasını bekleyelim.Hamurumuz  mayalandığında ellerimizi unlayıp  istediğimiz boyutta ekmekler yapalım ve unlanmış fırın kabına yerleştirelim,tekrar on-onbeş dakika kabarmasını bekleyelim,fırına koymadan önce beşte bir su bardağı suyla inceltilmiş pekmezi bir fırça yardımı ile ekmeklerin üzerine sürüp sonra keskin bir bıçakla veya daha iyisi bir falçata yardımı ile ekmeklerim üzerini yarım santimetre derinlikte çizelim,önceden  250 derece ısıtılmış fırına koyalım on beş dakika bu şekilde piştikden sonra fırın ısısını 220 dereceye  düşürüp ekmekler nar gibi kızarıncaya kadar pişirelim.Üzeri  iyice kızardığında ekmek pişmiştir.Afiyet olsun.

Not-1- Çok tahıllı un karışımı ile yaptığım bu ekmeklerin bir öncekinden tek farkı un karışımları,oldukça lezzetli ekmekler oldu,yine toprak fırın kaplarında pişirdim ,denemenizi öneririm.
Not-2- Un karışımlarını ise marketlerde satılan hazır karışımlardan kullandım.

Hiç yorum yok: