Ayva marmelat yapılmaya çok yakışan ve çok uygun bir meyva aynen kızılcık,armut ,yeşil elma ve kuşburnu gibi.Oysa genelde dilim veya rende olarak reçeli tercih edilir,tartışmasız çok da nefis olur,ama marmelat illa ki çocukların zevkle yediği bir tür ve yapımı reçellerden daha kolay,o zaman haydi denemeye!!
Malzeme:
1+1/2 kg ayva
1 kg toz şeker
6 adet karanfil
1 limon
4 su bardağı su
Yapılışı:
Ayvaları soyup ayıkladıktan sonra yayvan bir tencerenin içine küçük parçalar halinde doğrayıp, iki su bardağı su ilave ederek ocağa koyalım,ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirelim ve robottan geçirelim.Tekrar tencereye koyup üzerine toz şeker ile kalan iki su bardağı suyu ve karanfilleri ekleyip ocağa koyalım kaynayıncaya kadar devamlı karıştırarak ,kaynadıktan sonra da ocağı kısarak kendi halinde marmelat kıvamı alıncaya kadar pişirelim (tahmini yarım saat kadar veya biraz daha fazla),koyulaşmaya başladığında bir limonun suyunu ilave edip beş dakika daha pişirip ocaktan alalım.Biraz soğuduğunda içinden karanfilleri çıkarıp kavanozlara boşaltıp,tam soğuduğunda kapağını sıkıca kapatarak kullanmak üzere kilere kaldıralım.Afiyet olsun
Not-1- Ben ayva marmelatına karanfili çok yakıştırdığım için mutlaka kullanırım,ayvanın tat ve kokusunu değiştirmeden hoş bir aroması oluyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder