Bu Blogda Ara

10 Eylül 2013 Salı

Turunç Reçeli




Malzeme:
15 adet turunç
1+1/2  kg toz şeker
3 su bardağı su
1 adet limon

Yapılışı:

Turunçların kabuğunu rendenin ince tarafıyla hafifçe  rendeleyelim, turunçları önce ikiye kesip bir kaşık yardımı ile içlerini boşaltarak, beyaz  kısımlarını da hafifçe kazıyalım ve istediğimiz genişlikte şeritler halinde keselim,kestiğimiz  kabukları rulo yapıp  iğne yardımıyla pamuklu bir ipe dizelim, bu şekilde hazırladıktan sonra büyükçe bir tencereye bolca su koyup kaynatalım ve kaynayan suya ipe dizdiğimiz turunç kabuklarını atıp on beş  dakika kaynatalım ve bir delikli kepçe ile alıp soğuk su dolu bir kaseye koyalım.Bu  işlemi tencereye her defasında temiz ve soğuk su koyarak kaynatıp,  beş kez yapalım.Bu işlem turunç kabuklarının acılığının giderilmesi  ve tatlandırmak içindir.
En son tencereye acılığını giderip süzdüğümüz turunç kabuklarını, üç su bardağı suyu ve bir buçuk kilogram  şekeri koyup kaynatalım,kaynamaya başladıktan sonra reçel istediğimiz kıvamı  alıncaya kadar kısık ateşte ortalama bir ,bir buçuk saat kaynatalım.Bu aşamada hâlâ ipe dizili olarak kaynamakta olan turunçları bir çatal yardımı  ile ipinden  tutup havaya kaldıralım, makas ile altan ipini keselim,turunçlar kaynamakta olan reçel tenceresine dökülsünler ve hemen bir limonun suyunu ilave edelim ve beş dakika daha kaynatıp ocaktan alalım. Ocaktan aldıktan sonra kavanozlara boşaltalım soğuduğunda kapaklarını kapatıp,kahvaltılarda ve istediğimiz diğer şekillerde (pankeklerle,yoğurtla,keklerde,pastalarda)kullanılmak üzere kilerimize kaldıralım..
Afiyet olsun.








Not-1- Reçel için kalın kabuklu turunçları  tercih edelim.

Not-2- Reçelin kıvamını kaynatma süresini azaltıp çoğaltarak ve kontrol ederek
 arzu ettiğiniz kıvamda yapabilirsiniz.

Not-3-Turunçlar tatlandırılmak için kayanatılırken beyaz süngerimsi kısımları bir miktar su çekiyor bu nedenle  yukarıda yazılı olan su miktarı yeterli olmaktadır.

Not-4-Yukarıdaki fotoğrafta reçelin aşamaları görülmektedir.
Benim turunçlarım oldukça kalın kabukluydu ve kıvamını koyu (bal kıvamında) sevdiğim için biraz daha fazla kaynattım.

Kumkuat Reçeli (Kumquat)




Yorum Gönder