Bu Blogda Ara

22 Mayıs 2013 Çarşamba

Mercimekli Bükme



Malzeme:
3 su bardağı  süt
1+1/2  su bardağı sıvı yağ (ben zeytinyağı kullandım)
1/3  su bardağı üzüm sirkesi
Un (kulak memesi yumuşaklığında,aldığı kadar)
250 gr tereyağı
tuz

İç Harcı İçin;
500 gr yeşil mercimek
1 baş kuru soğan
1 demet maydanoz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
Yapılışı
Tencereye iki kaşık zeytinyağını koyalım soğanı incecik kıyıp hafifçe kavuralım,yıkanmış yeşil mercimeği ilave edip üzerini iki parmak aşacak kadar su ile mercimekler ve suyunu tamamen çekinceye yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirelim.Mercimek piştikten sonra tuz,karabiber ve kıyılmış maydanozu ekleyip bir kenarda soğutalım.
Hamur yoğurma kasesine süt,sıvı yağ,ve tereyağın yarısı(eritilmiş olarak)sirke ve tuzu koyup karıştıralım,yavaş yavaş un ilave ederek yumuşak fakat özlü bir hamur yoğuralım.hamuru önce iki parçaya bölelim her bir parçayı dörde böldükten sonra birer birer açıp üzerlerini üzerlerini (kalan tereyağını eriterek) yağlayarak resimde görüldüğü gibi katlayalım ve ikişer ikişer üst üste koyarak tekrar çok büyük olmamak koşuluyla(kırk santime kırk santim gibi) açalım ve tekrar aynı şekilde katlayalım.Bu şekilde dört adet hamurumuz oluşacaktır  bu hamurları buzdolabında yarım saat dinlendirelim ve çıkaralım her birini resimde görüldüğü şekilde açıp,bir kenarına mercimekli harçtan koyarak hepsi üçe katlanmış olacak gibi katlatyalım ve fırın tepisine sıralayalım,üzerine yumurta sarısı sürüp,önceden 180 derece ısıtılmış fırınımızda pembeleşene kadar kızartalım.Bükmelerimiz hazırdız,afiye olsun.
Not:bu iki fırın tepsisi ölçüsüdür
Yorum Gönder