Bu Blogda Ara

12 Mart 2011 Cumartesi

Aşure




Malzeme:
500 gr aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1/2 bardağı pirinç
1+1/2 kg  tozşeker
1 su bardağı kuru üzüm
1/2 su  bardağı kuru kayısı
1/3 su bardağı kuş üzüm
1 portakalın kabuğu
1 yemek kaşığı bal
1/2 su bardağı dolmalık fıstık
1 su bardağı ceviziçi
1 su bardağı file badem
1 su bardağı nar (tane olarak)
8-10 adet karanfil
tarçın
Yapılışı:
Bir gece önceden ıslatılmış buğday,nohut ve fasulyeyi içine pirincide
ilave ederek üzerini geçecek kadar su koyup,yumuşayıncaya kadar
pişirelim,ayrı bir tencerenin içerisinde kuru üzüm,incecik kıyılmış
portakal kabuğu ve kuru kayısı,kuş üzümünü ve karanfili de ekleyerek
yine üzerini geçecek kadar su ilave ederek yeteri kadar pişirip buğdaylı
harca katalım,tüm malzeme kaynamakta iken bir yemek kaşığı bal ve şekeri  ekleyip iki üç taşım
kaynatarak ocaktan alalım.Aşureyi kaselere boşaltalım,hafif tarçın ekelim,
kavrulmuş dolmalık fıstık ve kavrulmuş badem, dövülmüş ceviz ve nar taneleri ile süsleyelim 
ve servis yapalım.Afiyet olsun.


Not:
1-Aşureyi süsleme malzemesine arzu ettiğiniz diğer malzemeyi de ilave edebilirsiniz,örneğin ege yöresinde susamı da kavurarak süslemeye ilave ederler,
2-Ben aşura malzemesini iki ayrı tencerede,yukarıda yazdığım guruplar
halinde pişiriyorum,bu şekilde piştiğinde aşurenin rengi çok güzel
oluyor ve kararmıyor.
3-Şekeri azar azar koyarak damak tadınıza göre ayarlayabilirsini.
4-Buğdaylı malzeme pişerken dibinin tutmaması için sık sık karıştırmak
gerekir.
 5-Aşure kıvamını bütün hanımlar bilirler,aşurenin suyu pişerken
azalabalir,azar miktarda kaynar su ilave edebilirler,ancak şekerde
bir miktar sulandıracağı için en iyi kıvam boza kıvamıdır.

Hiç yorum yok: