eskimutfak.blogspot.com
Malzeme:
Hamur için:
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı sirke
un (un için miktar vermiyorum,bolca bulunduralım)
tuz
İç harcı:
500 gr kıyma
2 baş iri soğan
2 adet domates
4 adet yeşil sivri biber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı karabiber
tuz
Bezeleri yağlamak için de bir miktar zeytinyağı.
Yapılışı:
Su ,süt,zeytinyağı ve sirkeyi yoğurma kabında karıştırıyoruz ,yeteri kadar tuzla beraber unu yavaş yavaş ilave ederek yumuşak bir hamur yapıyoruz , hamurumuzu mandalina büyüklüğünde bezelere ayırıp merdane ile ortalama yirmi santimetre çapında yufkalar açıyoruz ve her bir yufkanın üzerini yağlayıp üst üste sıralayarak yarım saat kadar dinlendiriyoruz.Hamurumuz dinlenirken iç harcını hazırlıyoruz ,tavaya iki kaşık zeytinyağını koyuyoruz,soğanları incecik kıyıp hafifçe soteliyoruz üzerine kıymayı ekleyip çok az rengi değişinceye kadar beraber biraz daha soteliyoruz en son ince kıyılmış biber,kabukları soyularak ince kıyılmış domates,yeteri kadar tuz ve karabiberi ekleyip iki üç dakika daha hep beraber pişirip ocaktan alıyoruz. Sıra geldi yufkalarımızı açmaya,bankoya bir sofra örtüsü yayıp her bir yufkayı tek tek üzerine koyuyoruz,her tarafını zeytinyağı ile bolca yağlıyoruz ve kenarlarından çekiştirerek incecik yufkalar açıyoruz,açtığımız yufkayı ikiye katlıyoruz düz kenarına boydan boya harcımızdan koyup rulo yapıyoruz,ruloyu da bükerek kendi etrafında döndürüp (şekildeki gibi) pişirme kağıdı koyduğumuz fırın tepsisine sıralıyoruz.tüm malzemeyi bu şekilde hazırladıktan sonra 200 derece ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun.
Not: İçini çok az pişirerek kullandığımız için hafif suluca ve pide lezzetinde içi yumuşacık,dışı ise kullandığımız sirkenin etkisiyle çıtır çıtır nefis bir börek tarifi,denemenizi öneririm.
1 yorum:
Toptan Kelle Eti Kıyması Börek özellikle ülkemizde insanlar tarafından çok sık tüketilen, birbirinden farklı birçok farklı çeşidi bulunan ve farklı malzemeler kullanılarak hazırlanan lezzetlerden bir tanesidir. Geleneksel ve kültürel olarak bazı bölgelerde yöresel börek çeşitleri bulunduğu için genellikle börekler farklı malzemeler kullanılarak hazırlanmaktadır. Börek yapımında en sık kullanılan malzeme ise hiç şüphe duymaksızın kıymadır.
Yorum Gönder