Malzeme:
1 kilo bebek patlıcan( ortalama 5 cm uzunluğunda patlıcanlar)
8 su bardağı tozşeker
2+1/2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
10-15 adet karanfil
1 yemek kaşığı narçiçeği kurusu
Yapılışı:
Patlıcanların kabuklarını tamamen soyalım ve hemen su dolu bir kasenin içine koyalım . Daha sonra genişçe bir tencerede bol su kaynatalım ve diğer tarafta suyun içine koyduğumuz patlıcanlar süzüp kaynayan suya atalım. Çok fazla olmamak kaydıyla diri kalacak şekilde tahminen beş dakika kaynatıp çıkaralım,soğuk suda soğutup ve hafifçe sıkarak suyunu süzdürelim.
Şekeri tencereye koyalım,üzerine iki buçuk bardak su koyup kaynatalım ,kaynadıktan sonra patlıcanları,karanfil tanelerini ve renk vermesi için temiz bir tülbente bağlanmış olarak narçiçeği kurularını ilave ederek,reçel kıvamına gelinceye kadar kısık ateşte kaynatalım.pişirme işleminin son beş dakikasında limon suyunu ilave edelim ve pişirme işlemi bittiğinde içinden tülbentte bağlı olan narçiçeği kurusunu çıkaralım,reçelimizi soğutalım ve gerektiğinde kullanılmak üzere kavanozlara doldurup saklayalım..Afiyet olsun.
Not-1-Bazı tariflerde patlıcan reçelini renklendirmek için gıda boyası kullanılmakta fakat ben onu tercih etmiyorum,narçiçeği kurusu kullanıyorum ve çok güzel sonuç alıyorum.
Elbette patlıcanın natürel rengi de tercih edilebilir o zaman kahverengimsi bir reçeliniz olacaktır.
Not-2-ben patlıcan reçelini kahvaltılarda kullanacağım zaman kavrulmuş file bademle servis yapıyorum ,çok güzel oluyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder