Bu Blogda Ara

28 Ocak 2011 Cuma

Mantı-2




Malzeme:
1 kg un
2 yumurta
tuz
su
İç malzeme;
500 gr kıyma
1 baş kuru soğan
yarım demet maydanoz
karabiber
tuz(çok az)
sos malzemesi:
1 kg yoğurt
5 diş sarımsak
150 gr tereyağ
1 yemek kaşığı kırmızı pulbiber


Yapılışı:
Hamur yoğurma kabınıza unu koyun ,ortasını havuz gibi açın iki yumurtayı kırın  ve tuzu ilave edin  azar azar olmak kaydıyla ılık su da katarak sıkıca bir hamur yoğurun ve içi hazırlama süresince  hamur bir kenarda dinlensin içi hazırlayın.Yoğurdun tamamına beş diş sarımsağı dövüp güzelce karıştırın o da bi kenarda beklesin.Derince bir kaseye kıymayı koyun soğanı ve maydanozu  incecik kıyın karabiber ve çok az tuz koyup güzelce karıştırın.Şimdi yufka açma sırası: tezgahınızı hafifçe unlayın hamuru ikiye bölüp iki pazı yapın(halk arasında hamur toplarına pazı denir)bir tanesini alın oklava ile çok ince olmamak kaydıyla bir yufka açın.(Mantı hamuru bükmenin çeşitli şekilleri vardır en çok bohça gibi dört ucundan kapatılarak yapılır bu şekilde yapacaksak yufkayı minik kareler halinde kesip ortasına kıymalı harçtan koyarak dört ucunu kapaıp  haşlamaya hazırlarız .Bu defa yine değişiklik olsun dedim ve önce bir yufka açıp , kıymalı harçtan eşit aralıklarla yufkanın üzerine koydum,ikinci yufkayı açıp,üzerinde kıymalı harç bulunan yufkann üzerine örttüm ve en küçük bardakla minik daireler kestim ,kenarları zaten kesilirken yapışıyor ve çok güzel mantılar oldu bu şekilde.)Yufkaları arzu ettiğiniz şekilde kesip içine kıymalı harçtan koyarak kapatın.Büyükçe bir tencerede bolca su kaynatın ve kaynamakta olan suya bir kaşık tuz atıp mantılarıda ilave edin ,pişip pişmediğini kontrol ederek piştiğinde süzün(mantını suyunu yine atmıyoruz çorbalarda kullanabiliriz) ve bir servis tabağına alın soğumadan sarımsaklı yoğurdu üzerine gezdirin kızdırılmış ,pul biberli tereyağıda en üste gezdirdikten sonra sıcak sıcak servis yapın.Afiyet olsun.


Hiç yorum yok: