Bu Blogda Ara

12 Ekim 2010 Salı

İçli Köfte







Köftenin dış kaplamasının malzemesi:

1-250  gr yağsız kıyma
2-6 su bardağı bulgur (çok ince olanından)
3- 2 su bardağı irmik
4-1 su bardağı un
5-2 yumurta
6-5 adet patates (orta boy),(isteğe bağlı)
7-1 yemek kaşığı dolusu biber salçası
8-tuz (damak zevkinize göre)

Köftenin iç harcının malzemesi:

1-1 kg az yağlı kıyma
2-500 gr  kuru soğan
3-1 su bardağı ceviziçi (dişe gelecek şekilde dövülmüş)( ben ilaveten, bir avuçta dolusu file badem katıyorum çok yakışıyor)
4-200 gr tereyağ
5-tuz
6- karabiber
7-maydanoz (1 demet)
8-1 yemek kaşığı dolusu biber salçası
Kızartmak  için ayrıca 4 adet yumurta (eğer  pişirme tercihiniz kızartmaktan yanaysa)


Yapılışı:

1-Eğer dış harcını patatesli yapacaksak , ilk önce patatesleri haşlayıp,kabuklarını soyduktan ve rendeledikten  sonra dış  harcında kullanmak için üzere bekletiyoruz.Veya patates kullanmayacaksak malzeme listesinden çıkarıyoruz.

İç harcın hazırlanışı:

Genişçe bir tavanın içerisine tereyağını koyun erimeye başlarken,  soğanı yemeklik doğrayıp kavurmaya başlıyoruz , diriliğini biraz kaybettiğinde önce salçayı,sonra bir kilo kıymayı ilave ediyoruz  ve kavuruyoruz,kavrulmuş malzemenin içerisine dövülmüş ceviziçini (arzu ederseniz bademi de),maydanozu, yeterli miktar da tuz ve karabiberi katıp güzelce karıştırıyoruz.Biz köftenin dış harcını hazırlarken iç harcı kenar da soğusun.

Dış harcın hazırlanışı:

Büyükçe bir mutfak kasenin içerisine önce bulguru koyup üzerini örtecek kadar kaynar suyla ıslatıyoruz ve karıştırıyoruz,üzerine haşladıktan sonra rendelediğimiz patatesi(isteğe bağlı olarak), irmiği,unu,tuzu,salçayı, kıymayı ve iki yumurtayı kırıyoruz ,tüm  malzemeyi yoğurmaya başlıyoruz ve ara sıra azar azar ılık su ilave ederek yumuşak,kolayca şekillendirilebilir  bir hamur kıvamına gelinceye kadar yoğurmaya devam ediyoruz..
Yapılışı:
Yoğurma işi bittikten sonra elimizi ıslatıp yumurta büyüklüğün de bir parça koparıyoruz avucumuzun içine alıyoruz ve diğer elinizin baş parmağıyla kahve fincanı görünümü alacak şekil de oyuyoruz ,fincan gibi içi açılmış dış malzemenin içerisine  iç harcından doldurup elimizi tekrar ıslatarak köftenin açık kısmını kapatıyoruz,kapatdıkdan sonra  tekrar elimizi ıslatıp şekil veriyoruz  ve bir tepsiye sıralıyoruz .Bu şekilde malzemenin tamamını bitireceğiz..








Pişirilişi:
Bir kaç türlü pişirilebilir
1-Fırın tepsisine bir tavuk veya hindi pişirme torbasını açıp ,içli köfteleri tepsinin yüzeyi dolacak ve üst üste gelmeyecek şekilde sıralıyoruz  torbanın ağzını kapatıp 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
2-Makarna tenceresine süzgeçe değmeyecek miktar da su koyuyoruz ;su kaynadıktan sonra süzgeçin içerisine içli köfteleri yerleştirip ve kapağını kapatıyoruz ve su buharında on beş dakika pişiriyoruz. Servis yaparken üzerine  kızgın tereyağ gezdiriyoruz.
3-İçli köfteleri çırpılmış yumurtaya bulayarak  kızgın bol yağda kızartıyoruz,yumurtaya bulandığı için yağ çekmiyor (bu çok lezzetli oluyor fakat sonuçta kızartma)
4- En son olarak  bir tencerede su kaynatıyoruz,içli köfteleri kaynayan suya atıp 5-6 dakika haşlayıp süzüyoruz ve isteğe bağlı olarak kızdırılmış tereyağı gezdirip servis ediyoruz.

İçli köfteleri sıcak servis yapın,ayrıca çok miktar yapıp pişmiş veya pişirilmemiş olarak dondurucu da saklayabiliyoruz .Pişirerek sakladıklarımızı,dondurucudan çıkarıp mikrodalga fırın da ısıtarak tüketebiliriz , pişirmeden sakladıklarımızı ise aynen yukarıda tarif ettiğim gibi pişirip tüketiyoruz.
Afiyet olsun.


Hiç yorum yok: