Malzeme:
350 gr beyaz un (genel kullanım unu)
350 gr çavdar unu
350 gr tam buğday unu
1 yemek kaşığı aktif kuru maya
1yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı pekmez
ılık su (suyu ölçü olarak vermiyorum ,azar azar ilave edilerek kullanacağız)
Yapılışı:
Önce bir su bardağının içine aktif kuru mayayı toz şekerle beraber koyalım ve
yarısına kadar ılıktan biraz daha sıcak su ekleyelim ve karıştırıp
eritelim,sıcak bir ortama koyup on-onbeş dakika mayanın çözülüp
köpürmesini bekleyelim,maya köpürdüğünde olgunlaşmış demektir.Hamur
yoğurma kabına unların hepsini boşaltıp karıştıralım ,ortasını çukurlaştırıp köpürmüş
mayayı,sıvı yağ ve tuzu ilave edelim,bir elimizle hamuru karıştırırken
diğer elimizle azar azar ılık su ekleyelim ve oldukça yumuşak(neredeyse toparlanmayacak kadar yumuşak) bir hamur
yapalım,üzerini önce streç film ile sonra bir örtüyle kapatıp ve ılık
bir ortamda hamurun iki katına çıkacak kadar mayalanıp kaparmasını
bekleyelim.Hamurumuz mayalandığında ellerimizi unlayıp istediğimiz
boyutta ekmekler yapalım ve unlanmış fırın kabına yerleştirelim,tekrar
on-onbeş dakika kabarmasını bekleyelim,fırına koymadan önce beşte bir su
bardağı suyla inceltilmiş pekmezi bir fırça yardımı ile ekmeklerin
üzerine sürüp sonra keskin bir bıçakla veya daha iyisi bir falçata
yardımı ile ekmeklerim üzerini yarım santimetre derinlikte çizelim,önceden 250 derece
ısıtılmış fırına koyalım on beş dakika bu şekilde piştikden sonra fırın
ısısını 220 dereceye düşürüp ekmekler nar gibi kızarıncaya kadar
pişirelim.Üzeri iyice kızardığında ekmek pişmiştir.Afiyet olsun.
Not-1- Çok tahıllı un karışımı ile yaptığım bu ekmeklerin bir öncekinden tek
farkı un karışımları,oldukça lezzetli ekmekler oldu,yine toprak fırın
kaplarında pişirdim ,denemenizi öneririm.
Not-2- Un karışımlarını ise marketlerde satılan hazır karışımlardan kullandım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder